Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovenská MAGNA ošetrila v Sýrii asi 4000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za 15 rokov existencie poskytovala organizácia zdravotnícku pomoc v krajinách ako Nepál, Južný Sudán, Keňa, Demokratická republika Kongo, Kambodža, Mjanmarsko, Vietnam, Filipíny, Haiti či India.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Slovenská humanitárna organizácia MAGNA ošetrila v Sýrii počas tohto júla a augusta viac ako 4000 pacientov priamo v obliehaných územiach. V krajine prevádzkuje mobilnú kliniku, tá v obkľúčenom mieste severne od mesta Homs pokrýva oblasť s rádiusom 43 kilometrov s asi 200.000 ľuďmi.

"Bezpečnostná situácia je komplikovaná, naše tímy sú zatiaľ v poriadku," informovala TASR Barbara Langsfeldová z organizácie. Posádku mobilnej kliniky tvoria sýrski zdravotníci - lekár, zdravotná sestra, psychológ, pôrodná asistentka a šofér. Zdravotnú starostlivosť poskytujú ľuďom v ťažko dostupných lokalitách, ponúkajú i psychosociálnu pomoc pre obete násilia a sexuálneho násilia.

Mnohí by bez mobilnej kliniky nemali prístup k žiadnej zdravotnej starostlivosti. "Bežne sa zdravotníci najčastejšie stretávajú s chorobami horných dýchacích ciest, zažívacieho traktu spojenými s nedostatočnou hygienou a nečistou vodou a kožnými ochoreniami. K vážnejším patria chronické ochorenia ako vysoký tlak, cukrovka, ochorenia srdca a stále častejšie sa vyskytujúca podvýživa," podotkla Langsfeldová. V Sýrii je však najmenej 1,5 milióna ľudí uväznených v obliehaných územiach bez prístupu k akejkoľvek humanitárnej pomoci a zdravotnej starostlivosti, upozornila Kateřina Struhová, ktorá je zodpovedná za projekty MAGNA v rámci krízy v tejto krajine.

Prácu MAGNA mobilnej kliniky komplikuje zhoršujúca sa bezpečnostná situácia. "Len v nami pokrývanej oblasti v auguste zaznamenali štyri rozsiahle útoky na humanitárnych pracovníkov a nemocnice. Výnimkou neboli ani útoky ostreľovačov na sanitky," komentuje aktuálnu situáciu Karin Slováková, koordinátorka MAGNA misie.

Za 15 rokov existencie poskytovala organizácia zdravotnícku pomoc v krajinách ako Nepál, Južný Sudán, Keňa, kensko-somálska hranica, Demokratická republika Kongo, Kambodža, Mjanmarsko, Vietnam, Filipíny, Haiti, Nikaragua, India.