Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Magnát Michael Bloomberg potvrdil úvahy o prezidentskej kandidatúre

Michael Bloomberg Foto: TASR/AP Photo

Bývalý starosta New Yorku je údajne ochotný investovať do kampane pred novembrovými voľbami v USA najmenej miliardu dolárov.

New York 9. februára (TASR) - Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg vyhlásil, že zvažuje kandidatúru v tohtoročných voľbách nového prezidenta USA. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na dnešné vydanie denníka Financial Times (FT).

Mediálny magnát Bloomberg, ktorý bol starostom New Yorku v rokoch 2002-2013, sa podľa FT vyjadril, že "berie do úvahy všetky možnosti". Odpovedal tak na otázku, či uvažuje o tom, že by sa uchádzal o kreslo prezidenta USA.

Denník New York Times ešte v januári uviedol s odvolaním sa na zdroje z Bloombergovho okolia, že spolupracovníci tohto známeho miliardára a filantropa dostali za úlohu pripraviť plány pre jeho možnú nezávislú prezidentskú kandidatúru. Bloomberg je údajne ochotný investovať do kampane pred novembrovými voľbami v USA najmenej miliardu dolárov a konečné rozhodnutie o prípadnom vstupe do boja o Biely dom chce prijať do začiatku marca.

Bloomberg (73) je známy svojimi úzkymi väzbami na Wall Street a liberálnymi názormi na riešenie sociálnych otázok. Pôvodne patril do republikánskeho tábora, od roku 2007 však vystupuje ako nezávislý. V posledných rokoch investoval milióny dolárov do kampaní zameraných na posilnenie kontroly zbraní v USA a tiež reformu imigračnej legislatívy.