Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Médiá: Referendum o kvótach je aj generálkou Fideszu pred voľbami 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Členovia Orbánovho kabinetu sa v nadchádzajúcom období pred ľudovým hlasovaním zúčastnia volebných mítingov konaných po celej krajine.

Budapešť 6. septembra (TASR) - V maďarskej vládnej strane Fidesz sa naplno rozbiehajú prípravy na októbrové referendum proti migračným kvótam Európskej únie. Tento plebiscit považuje Fidesz aj za generálnu skúšku parlamentných volieb v roku 2018, píše dnes denník Magyar Hírlap.

Periodikum pripomína, že 13. augusta sa začala oficiálna kampaň ľudového hlasovania. V Balatonfürede sa v stredu začne niekoľkodňová schôdzka parlamentnej frakcie Fideszu a v sobotu sa uskutoční tradičné neverejné stretnutie inteligencie - tzv. občiansky piknik v obci Kötcse, na ktorom vystúpi s politickou analýzou premiér Viktor Orbán.

Členovia Orbánovho kabinetu sa v nadchádzajúcom období pred ľudovým hlasovaním zúčastnia volebných mítingov konaných po celej krajine a budú presviedčať ľudí, aby v referende odmietli povinné prerozdeľovanie utečencov.

Po plebiscite začnú v strane okamžite analyzovať výsledky. Podľa informácií Magyar Hírlapu môžu po tom nasledovať aj personálne zmeny, ak sa spomedzi 106 volebných obvodov nájdu také, v ktorých nedošlo k dostatočnej mobilizácii voličov Fideszu.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"