Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Magyar Idők: Gruevski dostal azyl, utečenecký úrad to nepotvrdil

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski. Foto: TASR/AP

Nikolu Gruevského v máji tohto roku odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz, týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Bývalý dlhoročný macedónsky premiér Nikola Gruevski, odsúdený vo svojej vlasti za korupciu, získal v Maďarsku štatút utečenca. Informoval o tom v utorok provládny denník Magyar Idők, ktorý však dodal, že túto správu Úrad pre utečenectvo a občianstvo (BÁH) nepotvrdil.

Úrad sa pritom odvolal na platné právne normy, podľa ktorých takúto informáciu môže poskytnúť iba úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Podľa informácií denníka BÁH dospel k záveru, že v Gruevského prípade sa podmienky udelenia štatútu utečenca naplnili, pretože sú opodstatnené jeho obavy o život vo svojej vlasti.

Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť za opozičnú stranu Jobbik Ádám Mirkóczki však pre internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság povedal, že výbor v utorok prerokoval Gruevského kauzu, pričom z príslušných miest zaznelo, že azylový proces v jeho prípade nebol zatiaľ ukončený.

Gruevski minulý týždeň na Facebooku oznámil, že sa zdržiava v Maďarsku, kde žiada o politický azyl. Macedónske orgány na neho vydali zatykač, keďže nenastúpil do výkonu trestu v stanovenej lehote. Gruevski musel odovzdať svoj cestovný pas a nie je tak jasné, ako sa dostal do Maďarska.

Nikolu Gruevského v máji tohto roku odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz, týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur v čase, keď pôsobil na čele vlády. Súd mu v októbri nariadil nástup do výkonu trestu do 8. novembra. Expremiérovu žiadosť o odklad nástupu do výkonu trestu v súvislosti s plnením poslaneckých povinností odvolací súd 9. novembra zamietol.

Gruevski sa opakovane označil za nevinného nielen v spomínanej kauze, ale aj ďalších štyroch vyšetrovaných prípadoch. Konštatoval, že za jeho stíhaním je politický motív.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)