Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Médiá: Orbánova vláda bude pokračovať v tradícii národnej konzultácie

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kabinet sa podľa denníka Magyar Idők blízkeho vláde bude Maďarov pýtať na ich názor o rodinách, na demografickú situáciu i na otázky Európskej únie pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Budapešť 22. mája (TASR) - Štvrtá vláda premiéra Viktora Orbána, ktorú prezident János Áder vymenoval v piatok minulý týždeň, bude pokračovať v tradícii tzv. národnej konzultácie, uviedol v utorok denník Magyar Idők. Kabinet sa podľa tohto periodika blízkeho vláde bude Maďarov pýtať na ich názor o rodinách, na demografickú situáciu i na otázky Európskej únie pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Konzultáciu o demografickej otázke načrtol už na vypočúvaní pred parlamentným výborom kandidát na ministra riadiaceho kabinet predsedu vlády Antal Rogán.

Komunikačný riaditeľ vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Karc FM zdôraznil, že národná konzultácia je osvedčeným prostriedkom, v ktorom bude vláda pokračovať.

Konzultáciu vo forme politických dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Odvtedy sa občania mali touto formou možnosť vyjadriť k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry a minimálnej mzdy - a v dotazníku "Zastavme Brusel!" aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie.

Zatiaľ poslednou konzultáciou bol dotazník z konca minulého roka o Sorosovom migračnom pláne, ktorý odmietlo podľa vlády rekordných takmer 2,31 milióna Maďarov.

Opozičné strany vyjadrili názor, že konzultácia je iba drahou vládnou propagandou, a spochybnili aj pravdivosť informácií o počte respondentov.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach