Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Magyar Nemzet: Britskými voľbami sa prerušil rok revolty

Premiérka Tereza Mayová. Foto: TASR AP

Britská premiérka Theresa Mayová podľa slov maďarského ekonóma nebude v nadchádzajúcich rokovaniach o odchode z EÚ, ktoré sa začnú 19. júna, presadzovať tvrdý, ale skôr mierny alebo mäkký brexit.

Budapešť 9. júna (TASR) - Po populistickej vlne aj predčasné parlamentné voľby v Británii naznačili, že sa prerušil "rok revolty", povedal dnes pre denník Magyar Nemzet maďarský ekonóm žijúci v Oxforde Péter Róna.

"Korene snáh o vystúpenie z Európskej únie sú síce v britskej spoločnosti hlboké, mladé generácie ich ale odmietajú. Tento stav sa premietol aj do výsledku predčasných volieb," analyzoval Róna.

Podľa jeho slov mladí Briti nechcú ani počuť o tom, že by im - napríklad pri cestovaní do Ríma či štúdiu na univerzite v belgickom Leuvene - stáli v ceste akékoľvek prekážky. "Táto generácia si nedokáže predstaviť Európu národných štátov, ktorá je aj víziou maďarského premiéra Viktora Orbána," podotkol ekonóm.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Britská premiérka Theresa Mayová podľa jeho slov nebude v nadchádzajúcich rokovaniach o odchode z EÚ, ktoré sa začnú 19. júna, presadzovať tvrdý, ale skôr mierny alebo mäkký brexit. Únia by preto - ako uviedol - mala s Britmi rokovať opatrne a upozorňovať ich na to, čo všetko môžu stratiť v dôsledku brexitu.

Mayovej vláda bude podľa jeho vyjadrenia pri moci iba krátko - šesť až deväť mesiacov. Dovtedy sa môžu objaviť dôsledky brexitu, pre ktoré bude aj britská spoločnosť naklonená skôr zotrvaniu v EÚ. Ďalšia vláda, ktorá bude pravdepodobne labouristická, môže potom prípadne rozhodnúť možno aj o pozastavení brexitu, domnieva sa Róna.