Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Magyar Nemzet: Fidesz by mal vystúpiť z EPP a hľadať nové spojenectvo

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Fidesz v stredu oficiálne odmietol tieto požiadavky a vyhlásil, že ochrana kresťanských hodnôt a zastavenie prisťahovalectva sú pre túto stranu dôležitejšie než stranícka disciplína v rámci EPP.

Budapešť 7. marca (TASR) - Nastal čas, aby maďarská vládna strana Fidesz ukončila ponižujúce vyjednávanie s Európskou ľudovou stranou (EPP) a začala hľadať nových spojencov, konštatoval vo štvrtok provládny denník Magyar Nemzet s tým, že skupina európskych ľudovcov v Európskom parlamente už nie je stranou niekdajšieho nemeckého kancelára Helmuta Kohla.

"Dnešnú EPP už nemožno rozoznať ani od socialistov, ani od liberálov: hovoria rovnakým spôsobom to isté a sú pripravení na vytvorenie veľkej európskej koalície," píše denník.

Podľa neho už ľudovci nechránia národ, kresťanstvo, klasický model rodiny či európske tradície. EPP sa stala "služobníkom chorého liberalizmu". To všetko robí zo strachu, pre peniaze, z presvedčenia a pod agresívnym tlakom západných médií.

Maďarský premiér Viktor Orbán stál aj doposiaľ na čele boja za pravú Európu - a teraz nemôže zradiť túto Európu a pravé európske hodnoty len pre poburujúce ultimáta politikov EPP, ktorí zradili konzervativizmus, kresťanstvo a Kohlovo dedičstvo, píše Magyar Nemzet v rozsiahlom úvodníku.

Predseda frakcie EPP Manfred Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v májových eurovoľbách, určil tri podmienky, ktoré musí Fidesz splniť, aby si mohol zachovať svoje členstvo v EPP. Okrem zastavenia kampane útočiacej na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa sa má premiér Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Fidesz v stredu podvečer oficiálne odmietol tieto požiadavky a vyhlásil, že ochrana kresťanských hodnôt a zastavenie prisťahovalectva sú pre túto stranu dôležitejšie než stranícka disciplína v rámci EPP.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach