Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Egypte zaútočili na Ahmadínežáda

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád (v strede) Foto: TASR/AP

Videozáznam, ktorý zverejnila turecká tlačová agentúra Anatólia, ukazuje muža hroziaceho topánkou v ruke smerom k Ahmadínežádovi.

Káhira 6. februára (TASR) - Egyptská polícia zadržala muža, ktorý sa v káhirskej mešite pokúsil hodiť do iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda topánku, čo je v moslimskom svete považované za veľkú urážku. O udalosti informovali dnes egyptské médiá.

Muž, o ktorom sa predpokladá, že je Sýrčan, vykrikoval v Husajnovej mešite heslá proti podpore sýrskej vlády zo strany Iránu, pričom sa snažil raziť si cestu davom ľudí smerom k iránskemu prezidentovi.

Videozáznam, ktorý zverejnila turecká tlačová agentúra Anatólia, ukazuje muža hroziaceho topánkou v ruke smerom k Ahmadínežádovi. Muža vzápätí obkľúčila ochranka, kým Ahmadínežád pokračoval v zvítavaní sa s prítomnými.



Vzťahy medzi Iránom a Egyptom sa výrazne zlepšili po páde bývalého prezidenta Husního Mubaraka pred dvoma rokmi, keďže k moci sa v Egypte dostalo islamistické Moslimské bratstvo. Oba štáty však majú rozdielny názor na riešenie situácie v Sýrii, ktorá sa už takmer dva roky zmieta v občianskej vojne.