Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Majiteľ Népszabadságu: Novinári sa obávali skôr o platy

Na snímke maďarský opozičný denník Népszabadság. Foto: TASR/AP

Maďarský manažment zle komunikoval udalosti okolo pozastavenia vydávania denníka Népszabadság, povedal šéf rakúskej spoločnosti šéf rakúskej spoločnosti Vienna Capital Partners Heinrich Pecina.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Maďarský manažment zle komunikoval udalosti okolo pozastavenia vydávania denníka Népszabadság, podcenil nepriateľské reakcie, čo je neodpustiteľná chyba. Novinári sa obávali skôr o svoje platy a nie o budúcnosť periodika, pričom vydavateľ chcel pokračovať vo vydávaní Népszabadságu, povedal v rozhovore pre rakúsky ekonomický týždenník Profil šéf rakúskej spoločnosti Vienna Capital Partners (VCP) Heinrich Pecina.

Podľa agentúry MTI VCP je majiteľom Mediaworksu - vydavateľa Népszabadságu. Pecina v rozhovore spresnil, že predchádzajúce rokovania s redakciou neviedli k úspechu, preto maďarský manažment vydavateľa mal na pár dní pozastaviť vydávanie denníka, aby si sadli so zamestnancami redakcie rokovať.

Vydavateľ podľa rakúskeho podnikateľa chcel pokračovať vo vydávaní periodika v spolupráci s redakciou, novinári sa však viac obávali o svoje platy než o budúcnosť denníka.

Pecina zopakoval, že pozastavenie vydávania má iba ekonomické dôvody. Népszabadság v uplynulých rokoch podľa jeho vyjadrenia dosiahol ročne stratu jedného milióna eur. V roku 2015 chcel majiteľ denník predať Maďarskej socialistickej strane (MSZP) za veľmi výhodnú cenu, avšak - ako povedal - socialisti nemali odvahu noviny prevziať.

Jeden z redaktorov Népszabadságu Miklós Hargitai v nedeľu na budapeštianskej demonštrácii pred tisíckami protestujúcich povedal, že v prípade pozastavenia vydávania Népszabadságu je smiešne sa odvolávať výhradne na ekonomické dôvody.

Hargitai pre TASR uviedol, že situácia denníka je beznádejná. "Hlavným cieľom celej tejto udalosti bolo, aby Népszabadság sa už nikdy nevydával. Teraz sa pokúsime pracovnoprávne doriešiť ešte čo sa dá, pretože 70 ľudí prišlo o prácu, potom sa zrejme pokúsime si nájsť cestu k verejnosti. Plány však zatiaľ ešte nemáme," dodal.

Vládna strana Fidesz dnes vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že zrušenie uvedeného denníka je na rozdiel od tvrdenia opozície trhovou a finančnou otázkou. "Budúcnosť Népszabadságu ukradli terajší a bývalí vodcovia Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ktorí nielenže neboli schopní viesť krajinu, ale ani postarať sa o vlastný stranícky denník," zdôrazňuje sa v stanovisku Fidesz.

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Párbeszéd (Dialóg) Benedek Jávor v prejave podotkol, že vláda chce pošliapať občianske združenia a nezávislých novinárov, ktorí reálne informujú o stave krajiny.

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín boli uplynulý týždeň neúspešné.


Šéfredaktor: Vedenie vydavateľstva nenaznačilo, že je treba uskutočniť korekcie



Vedenie vydavateľstva pred pozastavením vydávania maďarského denníka Népszabadság nenaznačilo, že je treba uskutočniť korekcie v záujme vytvorenia hospodárneho fungovania, a ani nutnosť zmeny koncepcie, píše sa v dnešnom vyhlásení šéfredaktora Népszabadságu Andrása Murányiho, ktoré zverejnila agentúra MTI.

"Népszabadság bol do predchádzajúcej soboty denníkom s najvyšším nákladom v Maďarsku. Periodikum bolo informačným kanálom, ktorý bol často citovaný a bol neodmysliteľným zdrojom správ," píše sa v dokumente, v ktorom sa zdôrazňuje, že Népszabadság zaznamenal v uplynulých rokoch najnižší úbytok výtlačkov.

V súvislosti so zdôrazňovanou stratou denníka Murányi podotkol, že bývalý vydavateľ Ringier využil zisk 2,4 miliardy forintov (7,8 milióna eur) naakumulovaný do roku 2004 na akvizície. Súčasne spochybnil údaje o ročnej strate vo výške jedného milióna eur.

Podľa redakcie by bolo zodpovedným rozhodnutím zo strany vydavateľa, keby vopred oznámil vedeniu redakcie, ako si predstavuje pokračovanie a koľko času poskytuje na vypracovanie novej koncepcie. "To sa však nestalo," tvrdí šéfredaktor.

Zamestnanci redakcie počas rokovaní o obnovení vydávania denníka navrhli finančné korekcie a vzdali sa aj významnej časti svojich príjmov v záujme toho, aby Népszabadság mohol zostať na trhu a aby do konca októbra mohli pripraviť plán na alternatívne fungovanie.