Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Majiteľ vily, ktorú mal prenajatú Navaľnyj, sa obrátil na políciu

Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Majiteľ domu vo Freiburgu, ktorého meno nebolo zverejnené, pre ruskú televíziu Dožď uviedol, že štáb Rossije 1 si vilu prenajal na víkend vydávajúc sa za turistov z Belgicka.

Moskva 8. februára (TASR) - Majiteľ vily v nemeckom Freiburgu, ktorú si počas rekonvalescencie prenajal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, tvrdí, že štáb ruskej televízie Rossija 1 sa do nej dostal podvodom, keď si objekt prenajal pod cudzím menom na víkendový pobyt. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Meduza.io.

Ruský štáb tam pritom nakrútil reportáž o údajnom luxuse, ktorý si Navaľnyj ako "oficiálne nezamestnaný bloger" sotva mohol dovoliť, keďže nájomné za zhruba dva mesiace bolo okolo 30.000 eur.

Reportáž Rossije 1 mala byť reakciou na investigatívny film, ktorý o údajnom paláci prezidenta Vladimira Putina na čiernomorskom pobreží nakrútil a na internete zverejnil Navaľnyj a jeho tím.

Majiteľ domu vo Freiburgu, ktorého meno nebolo zverejnené, pre ruskú televíziu Dožď uviedol, že štáb Rossije 1 si vilu prenajal na víkend vydávajúc sa za turistov z Belgicka.

Autorka reportáže, novinárka a vojnová reportérka Anastasja Popovová, pritom používala priezvisko Bourtová, ktoré má tiež uvedené v pase, napísal portál Meduza.io.

Majiteľ objektu tvrdí, že netušil, že ide o ruských novinárov. Poznamenal, že zábery s ním filmový štáb natáčal zrejme skrytou kamerou.

Po odvysielaní reportáže sa majiteľ domu obrátil na nemecké orgány činné v trestnom konaní, pretože natáčanie skrytou kamerou je v Nemecku trestné. Pre TV Dožď to uviedol šéf volebného štábu Alexeja Navaľného Leonid Volkov.

Okrem toho Volkov vyhlásil, že televízia Rossija 1 v reportáži zavádzala, keď tvrdila, že prenájom domu stál Navaľného 30.000 eur. V skutočnosti šlo o 15.580 eur, uviedol pre portál RBK podnikateľ a priateľ Navaľného Jevgenij Čičvarkin, ktorý politikovi toto ubytovanie zaplatil.

Prokremeľský televízny kanál Rossija 1 odvysielal predmetnú reportáž v nedeľu 7. februára.