Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri malajzijskom boeingu letelo ukrajinské bojové SU-25, tvrdí Rusko

Bojové lietadlo SU-25 Foto: TASR/AP

Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Moskva 21. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany odmietlo dnes obvinenia, podľa ktorých sú za zostrelenie malajzijského dopravného lietadla zodpovední východoukrajinskí separatisti. Ministerstvo naopak uviedlo, že v blízkosti boeingu Malaysia Airlines prelietalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25.

Rezort obrany v Moskve súčasne poprel tvrdenia, že proruským povstalcom dodal protilietadlové systémy typu SA-11 Buk alebo nejaké iné zbrane, uviedla agentúra Reuters.

Podľa nemenovaného ukrajinského bezpečnostného predstaviteľa však Kyjev stojí za svojimi tvrdeniami, že povstalci dostali radarom navádzaný raketový systém SA-11 Buk z Ruska, a to pravdepodobne aj s vycvičenou obsluhou.

"(Povstaleckí) bojovníci nemajú špeciálny výcvik potrebný na prevádzku takého zložitého vojenského zariadenia, takže s najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o obsluhe pre Buk, ktorá prišla z Ruska," povedal pre Reuters ukrajinský predstaviteľ.



Malajzijský Boeing 777 sa minulý štvrtok zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Operačný náčelník generálneho štábu ruskej armády generálporučík Andrej Kartopolov (vľavo) a náčelník štábu ruského letectva Igor Makušev (v strede) na tlačovej konferencii v Moskve 21. júla 2014. Ruské ministerstvo obrany odmietlo obvinenia, podľa ktorých sú za zostrelenie malajzijského dopravného lietadla zodpovední východoukrajinskí separatisti.
Foto: TASR/AP



Kyjev má protiargumenty

Kyjev má dôkazy, že raketa, ktorou bol zostrelený malajzijský boeing, pochádzala z Ruska aj napriek tomu, že to Moskva popiera. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO).

"Existujú dôkazy, že riadenú strelu, ktorá to lietadlo zasiahla, vypálili teroristi, ktorým zbrane a špecialistov zabezpečila Ruská federácia," uviedol na tlačovej konferencii v Kyjeve hovorca SNBO Andrij Lysenko.

"Aby sa zbavili zodpovednosti za túto tragédiu, kreslia (Rusi) veľa obrazov a máp. Všetky fotografie a nákresy zabezpečené ruskou stranou preskúmame," dodal Lysenko.


Porošenko: V čase tragédie boli všetky ukrajinské lietadlá na zemi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poprel dnes v rozhovore pre televíznu stanicu CNN tvrdenia Moskvy, že v blízkosti zostreleného malajzijského lietadla sa pohybovalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25. Porošenko zároveň uviedol, že všetky ukrajinské lietadlá boli v čase havárie Boeingu 777 na zemi.

"Každý vie, že v čase, keď došlo k tejto tragédii, boli všetky ukrajinské lietadlá (v danej oblasti) na zemi," povedal pre CNN Porošenko.

V reakcii na predchádzajúce vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že okolo malajzijského lietadla preletela vo vzdialenosti tri až päť kilometrov práve v čase jeho zostrelenia ukrajinská stíhačka, Porošenko vyhlásil, že "to nie je pravda".

Ukrajinský prezident ďalej povedal, že Ukrajina sa nebráni vyšetrovaniu ohľadom svojich lietadiel a že Rusko by svoje vyhlásenie malo podoprieť dôkazmi. V čase zostrelenia malajzijského lietadla sledovali podľa neho vzdušný priestor nad Ukrajinou rôzne monitorovacie systémy.

Rozhovor Porošenka pre CNN: http://tinyurl.com/oz6ajbz