Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Holandska priviezli obete z malajziského lietadla

Pohrební zriadenci vynášajú rakvy s telami pasažierov letu MH 17, ktoré bolo zostrelené nad Ukrajinou na vojenskej základni v holandskom Eidhovene 23. júla 2014. Foto: TASR/AP

Na prílet oboch lietadiel čakali na letisku v Eindhovene príbuzní obetí, ako aj početní holandskí a zahraniční predstavitelia.

Sydney/Charkov 23. júla (TASR) - Dve lietadlá, vezúce prvé telesné pozostatky obetí minulotýždňovej leteckej katastrofy na Ukrajine, pristáli dnes v meste Eindhoven na juhu Holandska, oznámila agentúra Reuters.

Dovedna 40 rakiev priviezli dve vojenské transportné lietadlá: holandský Hercules C-130 a austrálsky C-17 Globemaster. V prvom sa nachádzalo 16 a v druhom 24 truhiel, uviedla agentúra AP.

Na prílet oboch lietadiel čakali na letisku v Eindhovene príbuzní obetí, ako aj početní holandskí a zahraniční predstavitelia.

Pozostatky obetí prevezú v najbližších dňoch na vojenskú základňu v holandskom Hilversume. Tam budú experti pracovať na ich identifikácií, čo môže potrvať aj niekoľko mesiacov.

Fotogaléria z príletu rakiev s obeťami do Holandska:



Lietadlo Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny, nad pohraničným územím kontrolovaným proruskými silami. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube, medzi ktorými bolo 193 občanov Holandska.

Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Británia potvrdila prevzatie čiernych skriniek z havarovaného lietadla



Británia dnes potvrdila, že prevzala dve čierne skrinky so zoznamami letových zapisovačov z civilného lietadla leteckej spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 osôb na palube.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Britský úrad na vyšetrovanie leteckých nešťastí vo Farnborough potvrdil, že holandské úrady mu dodali obe čierne skrinky z letu MH17. Zo zapisovačov letových údajov a hlasu v kokpite havarovaného lietadla budú teraz stiahnuté všetky dáta.

Sťahovanie záznamu z každej zo skriniek podľa hovorcu britského ministerstva dopravy potrvá asi 24 hodín. Hovorca nevedel spresniť, či je možné sťahovať dáta súčasne z oboch skriniek. Záznamy potom prevezmú medzinárodní vyšetrovatelia z Medzinárodnej organizácie OSN pre civilné letectvo, ktorí ich podrobia analýze.


Nie je známe, koľko tiel zostalo na mieste pádu malajzijského lietadla



Stále nie je známe, koľko tiel z malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo na Ukrajine, prepravili do mesta Charkov a koľko ich zostalo na mieste tragédie, uviedol dnes podľa agentúry Reuters austrálsky premiér Tony Abbott.

Podľa holandských predstaviteľov chladiarenský vlak dopravil v utorok do Charkova najmenej 200 tiel. Prvé telá Holanďanov ešte dnes letecky prepravia do vlasti.

Holandská vláda zároveň vyhlásila na dnes štátny smútok. Na ceremónii na leteckej základni Eindhoven sa zúčastní aj kráľovský pár. Dve vojenské lietadlá by tam mali pristáť okolo 12.00 h, uviedla agentúra AP.

Ukrajinský vyšetrovatľ sa pozerá na trosky zrúteného malajzijského dopravného lietadla pri ukrajinskej dedine Hrabove 20. júla 2014.
Foto: TASR/AP Photo


DĽR: Pod troskami zrúteného lietadla sú ešte pozostatky 16 ľudí



Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informovalo, že pod troskami malajzijského lietadla, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo neďaleko Donecka, sú ešte stále telesné pozostatky 16 ľudí.

Ako s odvolaním sa na tlačovú službu DĽR informovala agentúra ITAR-TASS, pozostatky vyzdvihnú po tom, ako na mieste pádu lietadla ukončia svoj prieskum experti na topografiu.

Tlačová služba vedenia DĽR dodala, že na železničnej stanici v meste Torez je už pripravený mraziarenský železničný vagón, do ktorého telesné pozostatky dočasne uložia pred prepravou na iné miesto.

Proruskí separatisti boli terčom veľkej kritiky za zaobchádzanie s telami obetí, ktoré dlho nechali na mieste havárie vystavené horúčave. Verejnosť pobúrilo aj neprípustné manipulovanie s osobnými vecami obetí a ďalším dôkazovým materiálom. Mnohé štáty, ale aj Bezpečnostná rada OSN prostredníctvom svojej rezolúcie, na nich apelovali, aby s týmto konaním skoncovali a sprístupnili miesto pádu lietadla medzinárodným vyšetrovateľom.