Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Piráti prepadli japonský tanker a ukradli z neho milióny litrov nafty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Melacký prieliv je súčasťou obchodnej trasy, po ktorej sa prepravuje jedna štvrtina svetových zásob ropy. Je jednou z najfrekventovanejších plavebných ciest sveta.

Kuala Lumpur 23. apríla (TASR) - Piráti zatiaľ nezistenej národnosti prepadli v noci nadnes v Melackom prielive v Juhočínskom mori japonský tanker plaviaci sa zo Singapuru do Mjanmarska a ukradli z neho niekoľko miliónov litrov motorovej nafty. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na malajzijskú námornú políciu.

Po tom, ako sa útočníci vyzbrojení strelnými zbraňami a mačetami priblížili v rýchločlne k tankeru Naniwa Maru No. 1 a dostali sa na jeho palubu, väčšinu posádky spútali a zatvorili v jednej z kajút. Traja indonézski námorníci sú nezvestní, chýbajú takisto ich pasy a osobné predmety.

Piráti prečerpali vyše polovicu z celkového objemu päť miliónov litrov paliva do dvoch ďalších čakajúcich plavidiel. Zvyšok paliva bol neskôr po útoku prečerpaný do ďalšieho tankera. Posádku tankera tvorili námorníci indonézskej, thajskej, mjanmarskej a indickej národnosti, uviedla agentúra Reuters.

Melacký prieliv je súčasťou obchodnej trasy, po ktorej sa prepravuje jedna štvrtina svetových zásob ropy. Je jednou z najfrekventovanejších plavebných ciest sveta. Vzrastajúci počet pirátskych prepadnutí vzbudzuje obavy o bezpečnosť prepravy ropy námornými trasami v budúcnosti.