Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Boje blízko trosiek malajzijského lietadla treba zastaviť

Miesto nešťastia, kde sa zrútil Boeing 777-200 malajzijskej spoločnosti, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Foto: TASR/AP

Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Moskva/Washington 29. júla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok John Kerry sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli, že boje v blízkosti miesta na východe Ukrajiny, kde sa zrútilo malajzijské dopravné lietadlo, musia byť zastavené.

Informoval o tom rezort ruskej diplomacie.

Lavrov a Kerry "sa zhodli na nutnosti dôkladne plniť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN... ktorá požaduje medzinárodné a nezávislé... vyšetrovanie a zastavenie bojov v oblasti, kde sa nachádzajú trosky," citovala z vyhlásenia ruského ministerstva tlačová agentúra Reuters.

Západ tvrdí, že let MH17 malajzijských aerolínií takmer určite zostrelili na východe Ukrajiny proruskí separatisti, pričom použili raketu zem-vzduch dodanú Ruskom. Moskva poprela, že separatistom poskytla takúto raketu.

Kerry novinárom následne povedal, že s Lavrovom hovoril o "konkrétnych" návrhoch na zmiernenie situácie. Po stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom vo Washingtone však súčasne zopakoval varovanie, že USA a EÚ uvalia na Rusko ďalšie sankcie, ak bude naďalej dodávať zbrane, financie a bojovníkov na podporu separatistov na východe Ukrajiny.

Podľa Kerryho sa dosiaľ neobjavila "ani štipka dôkazu", že Rusko je ochotné pomôcť ukončiť násilie a krviprelievanie v tomto regióne, uviedla agentúra AP.

Ukrajina je pripravená zastaviť bojové aktivity, ak separatisti ustúpia

Policajti zo samozvanej Doneckej republiky hliadkujú konvoj medzinárodných forenzných expertov, holandských a austrálskych policajtov a členov misie OBSE na Ukrajine počas ich cesty do Šachtarska v Donecku na východe Ukrajiny 28. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Ukrajina vyjadrila dnes pripravenosť na prímerie v okolí miesta dopadu trosiek lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Prezident Petro Porošenko o tom informoval v telefonáte holandského premiéra Marka Rutteho s tým, že predpokladom je ústup proruských separatistov.

Informáciu zverejnil večer v Haagu hovorca holandskej vlády a sprostredkovala ju tlačová agentúra DPA.

Holandský premiér vyzval predtým ukrajinské orgány, aby zastavili bojové operácie v blízkosti miesta pádu malajzijského lietadla.

Rezort pre bezpečnosť a spravodlivosť v Haagu v priebehu dneška informoval, že skupine holandských a austrálskych odborníkov sa ani dnes, tretí deň po sebe, nepodarilo z Donecka dostať na spomínané miesto, a to vzhľadom na ťažké boje v oblasti.

Ukrajina zaručuje prímerie, ak sa rebeli stiahnu aj z fronty, povedal dnes v Haagu hovorca po druhom rozhovore holandského premiéra s ukrajinským prezidentom.

Holandsko a Ukrajina podpísali v pondelok dohovor o vytvorení Medzinárodnej misie na ochranu vyšetrovania (havárie malajzijského civilného lietadla Boeing-777 s 298 ľuďmi na palube).

Podľa informácií ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN bude cieľom misie, ktorú vytvoria experti i členovia policajných zborov Holandska, Austrálie a ďalších krajín, koordinácia činnosti pri hľadaní zostávajúcich telesných pozostatkov obetí katastrofy a pri realizácii samotného vyšetrovania príčin tragédie zo 17. júla. Ukrajinský parlament by mal dokument, v ktorom sa podľa dnešných informácií ukrajinských médií hovorí o ozbrojenej misii s právom použiť zbrane, ratifikovať vo štvrtok 31. júla 2014.


Separatisti hrozia, že zabránia OBSE dostať sa na miesto pádu lietadla

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny dnes obvinili Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že slúži americkým a ukrajinským záujmom, a pohrozili, že zabránia organizácii prísť na miesto zrútenia malajzijského dopravného lietadla.

Samozvaná Donecká ľudová republika v dnešnom e-mailovom vyhlásení uviedla, že sa chystá zastaviť spoluprácu s OBSE, ktorá je poverená vyjednať prístup medzinárodných odborníkov na miesto havárie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"OBSE nie je od samotného začiatku nestranná a koná v prospech Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení samozvanej republiky na východe Ukrajiny. "Ako sa ukázalo, OBSE je organizácia kompletne ovládaná Spojenými štátmi."

OBSE zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovala.

Medzinárodní experti, vrátane OBSE či holandskej a austrálskej polície, sa už zo všetkých síl snažia dostať na miesto havárie malajzijského lietadla, aby odtiaľ mohli odniesť zvyšné pozostatky obetí a vyšetriť pád stroja.

Okolo miesta havárie zúria neľútostné boje, ktoré dnes už tretí deň po sebe zabránili odborníkom dostať sa tam. Kyjev a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z toho, že blokujú prístup na miesto zrútenia stroja.

Kyjev a proruskí povstalci sa taktiež navzájom obviňujú zo zodpovednosti za pád dopravného lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.