Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

S čiernymi skrinkami havarovaného boeingu nikto nemanipuloval

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa vyhlásenia holandského Úradu pre bezpečnosť sa podarilo úspešne stiahnuť dáta aj zo záznamníka letových údajov havarovaného boeingu.

Amsterdam 24. júla (TASR) - Holandský Úrad pre bezpečnosť (OVV), ktorý vyšetruje minulotýždňovú tragédiu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, nenašiel žiadne dôkazy o tom, že by s niektorou z čiernych skriniek havarovaného lietadla niekto manipuloval.

Informovalao tom agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia OVV sa oddeleniu pre vyšetrovanie leteckých nehôd britského ministerstva dopravy podarilo úspešne stiahnuť dáta aj zo záznamníka letových údajov havarovaného boeingu. Údaje z hlasového záznamníka z pilotnej kabíny sa podarilo prečítať už v stredu.

Viacerí svetoví lídri predtým vyjadrili obavy, že s čiernymi skrinkami, ktoré môžu obsahovať údaje nevyhnutné pre stanovenie príčin havárie lietadla, mohli manipulovať proruskí separatisti ovládajúci oblasť, kam sa lietadlo zrútilo.

Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktorý letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútil 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny na pohraničné územie kontrolované proruskými silami. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube, medzi ktorými bolo 193 občanov Holandska.