Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Malajzii sa ujal moci nový panovník Muhammad V.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nový panovník je je známy ako oddaný moslim a súčasne milovník extrémnych športov.

Kuala Lumpur 13. decembra (TASR) - V Malajzii sa dnes ujal moci nový federálny konštitučný monarcha Muhammad V., ktorý je známy ako oddaný moslim a súčasne milovník extrémnych športov.

Doterajší 47-ročný sultán malajzijského zväzového štátu Kelantan sa tak oficiálne stal novým najvyšším predstaviteľom celej Malajzie. Slávnostný akt prísahy, ktorý sa uskutočnil v hlavnom meste Kuala Lumpur, vysielala v priamom prenose malajzijská televízia.

Federálny panovník má v politickom systéme Malajzie viac-menej len ceremoniálne právomoci. Okrem iného je symbolickou hlavou väčšinových malajzijských moslimov a nominálnym najvyšším veliteľom ozbrojených síl. Reálnu moc však majú v rukách premiér a parlament.

Napriek tomu sa kráľ teší veľkému rešpektu malajzijskej verejnosti a otvorená kritika alebo urážka jeho osoby je prakticky neprípustná; previnilci môžu dostať až tri roky väzenia.

Muhammad V. sa stal v poradí 15. voleným konštitučným monarchom krajiny. Na poste voleného nahradil Abdula Halima (89), najstaršieho kráľa v dejinách malajzijskej monarchie, ktorý panoval od decembra 2011.

Králi sa v Malajzii striedajú po piatich rokoch na základe unikátneho systému rotácie medzi dedičnými vládcami deviatich zväzových štátov. Títo vládcovia sú taktiež voliteľmi, ktorí rozhodujú o novom monarchovi v tajnom hlasovaní. Systém vznikol v roku 1957 po získaní nezávislosti od Británie.

Muhammad V. študoval na univerzite v britskom Oxforde. Na verejnosti sa prezentuje ako hlboko veriaci moslim a pri cestách do zahraničia ho vždy sprevádza islamský kazateľ. Okrem toho má rád silné autá, jazdu na koni, golf, futbal a streľbu.