Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: Obvinené z vraždy Kim Čong-nama navštívili miesto činu

Zadržaná podozrivá žena, Indonézanka Siti Aishah počas policajnej eskorty prichádza na terminál KLIA2 na medzinárodnom letisku Kuala Lumpur v Sepangu 24. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Žalobcovia ženám ukázali miesto, kde potreli tvár brata severokórejského vodcu chemickou bojovou látkou VX.

Kuala Lumpur 24. októbra (TASR) - Dve ženy súdené za vraždu nevlastného brata severokórejského diktátora Kim Čong-una si v utorok priamo na mieste činu pozreli policajnú rekonštrukciu celého incidentu, informovala agentúra AP.

Sudcu, žalobcov, obhajcov a obvinené sprevádzalo na návšteve medzinárodného letiska v Kuala Lumpure policajné komando. Súdna delegácia tam absolvovala obhliadku miesta vraždy a jej rekonštrukciu. Vietnamka Doan Thi Huong (29) a Indonézanka Siti Aisyahová (25) mali na sebe oblečené nepriestrelné vesty.

Žalobcovia ženám ukázali miesto, kde potreli tvár brata severokórejského vodcu chemickou bojovou látkou VX. Za tento čin, ktorý zachytili bezpečnostné kamery, im hrozí trest smrti. Podľa agentúry AP museli obhliadku prerušiť, pretože Aisyahovej prišlo nevoľno. Obvinené neskôr premiestňovali po letisku vo vozíkoch.

Najvyšší malajzijský sudca Azmi Ariffin (uprostred v okuliaroch) prichádza na medzinárodné letisko Kuala Lumpur v Sepangu 24. októbra 2017. Dvojicu žien podozrivých z účasti na vražde Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, Vietnamku Doan Thi Huong a Indonézanku Siti Aishah dnes vypočúvali na súde po tom, ako sa v pondelok dostavili za prísnych bezpečnostných podmienok do laboratória, aby im tam ukázali oblečenie obsahujúce nebezpečný jed použitý pri zločine.
Foto: TASR/AP


Kim Čong-nam, starší brat severokórejského vodcu, žil dlhé roky dobrovoľne v exile. Vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o päť rokov plánovanú vraždu, ktorú zosnoval Kim Čong-un.

Uvedené ženy údajne nahovorila skupina severokórejských tajných agentov. Obvinené si podľa vlastných slov mysleli, že účinkujú pri nakrúcaní neškodného žartu skrytou kamerou.

Najvyšší malajzijský sudca Azmi Ariffin (vpravo v okuliaroch) prichádza na medzinárodné letisko Kuala Lumpur v Sepangu 24. októbra 2017.
Foto: TASR/AP

Malajzijský expert v oblasti chémie Raja Subramaniam začiatkom októbra pred súdom uviedol, že stopy po chemickej bojovej látke VX v čistej forme a jeho prekurzory, ktoré sa našli na tele zavraždeného Kim Čong-nama, boli nájdené aj na mikine s nápisom LOL, ktorú mala v čase vraždy oblečenú podozrivá vietnamská občianka Doan Thi Huong. Stopy rozloženého VX sa našli aj za jej nechtami.