Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Malajzijská opozícia protestuje proti sfalšovaniu výsledkov volieb

Foto: TASR/AP

Prívrženci opozície sa dnes zišli v Kuala Lumpure na jednom z miestnych štadiónov, aby spoločným stretnutím spustili kampaň, ktorej cieľom je dosiahnuť viac transparentnosti vo voľbách.

Kuala Lumpur 8. mája (TASR) - Najmenej 40.000 prívržencov malajzijskej opozície zišlo sa dnes na protestnej akcii proti údajnému sfalšovaniu výsledkov parlamentných volieb, ktoré potvrdili zotrvanie doteraz vládnuceho Národného frontu pri moci.

Opozičná Ľudová aliancia na čele s Anwarom Ibrahimom tvrdí, že Národný front sa počas volieb dopustil viacerých porušení zákona, vrátane používania sfalšovaných hlasovacích lístkov a hlasovania ľudí. Predseda Národného frontu Najib Razak obvinenia odmietol a stále tvrdí, že hlasovanie bolo čestné a slobodné.

Národný front získal 133 z 222 poslaneckých mandátov, ale Anwarova trojčlenná koalícia spochybňuje najmenej 30 z nich.

Prívrženci opozície sa dnes zišli v Kuala Lumpure na jednom z miestnych štadiónov, aby spoločným stretnutím spustili kampaň, ktorej cieľom je dosiahnuť viac transparentnosti vo voľbách.

Ibrahim krátko po oznámení výsledkov volieb vyhlásil, že ich chce súdnou cestou spochybniť, lebo ich považuje za sfalšované. Krátko po uzavretí volebných miestností sa dokonca vyhlásil za víťaza volieb a vyzval Národný front, aby "mu neukradol" volebné víťazstvo.

Neochota opozície akceptovať výsledok volieb by teraz mohla skomplikovať úsilie o obnovenie politickej stability v krajine, kde milióny voličov chceli dosiahnuť ukončenie vlády Národného frontu, ktorý je obviňovaný z rozkolu vo vládnych štruktúrach a rasovej necitlivosti.

Národný front odmieta tvrdenia o manipulácii s výsledkami volieb. Toto podozrenie voči nemu sa v minulosti objavovalo pravidelne po každých voľbách - napriek tomu koalícia vládne v Malajzii nepretržite 56 rokov - od získania nezávislosti od Británie.