Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Malajzia poopravila znenie posledných slov z kokpitu lietadla

Zúfalí ľudia, ktorí sa dozvedeli o svojich nezvestných príbuzných v lietadle malajzijských aerolínií Foto: TASR/AP

Austrália nasadí upravený boeing na kontrolu dopravy nad Indickým oceánom

Kuala Lumpur/Perth 1. apríla (TASR) - Posledné slová z kokpitu nezvestného malajzijského lietadla boli iné, než predtým uvádzali malajzijské úrady. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

"Dobrú noc, malajzijské tri sedem nula," zneli posledné slová komunikácie medzi zmiznutým strojom linky MH370 a letovou vežou v Malajzii. Nebolo to teda nenútenejšie "V poriadku, dobrú noc", ako sa pôvodne predpokladalo.

Malajzijské úrady poopravili znenie posledných slov z kokpitu nezvestného Boeingu 777 takmer štyri týždne po jeho zmiznutí. Ku korekcii došlo po vlne ostrej kritiky na adresu Malajzie - predovšetkým zo strany Číny - že malajzijské úrady zle vedú pátraciu akciu a nezverejňujú informácie.

Malajzijský veľvyslanec v Číne povedal 12. marca - štyri dni po zmiznutí lietadla - rodinám čínskych pasažierov, že poslednými slovami z kokpitu boli "V poriadku, dobrú noc.".

"Dobrú noc, malajzijské tri sedem nula" by bolo formálnejšie, štandardné odhlásenie sa z kokpitu Boeingu, ktorý práve opúšťal Malajziou kontrolovaný vzdušný priestor na svojej trase z Kualy Lumpur do Pekingu, píše Reuters.

O niekoľko minút neskôr sa komunikácia prerušila, lietadlo sa otočilo späť smerom cez Malajziu a podľa všetkého sa zrútilo do Indického oceánu. Predpokladá sa, že stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil do Indického oceánu po tom, čo sa s neznámych príčin odklonil od svojej plánovanej trasy a zrejme letel v opačnom smere.

Boeing 777-200ER zmizol z obrazoviek civilných radarov necelú hodinu po štarte z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Na palube sa nachádzalo 239 ľudí, z nich dve tretiny tvorili čínski cestujúci.


Austrália nasadí upravený boeing na kontrolu dopravy nad Indickým oceánom

Austrália nasadí upravené lietadlo Boeing 737 ako kontrolóra leteckej dopravy nad Indickým oceánom, aby zabránilo zrážkam medzi lietadlami pátrajúcimi po zmiznutom stroji spoločnosti Malaysia Aerolines. Oznámila to dnes agentúra AP.

Lietadlo včasného varovania a kontroly E-7A Wedgetail je vybavené špičkovou radarovou technológiou. Bude monitorovať vzrastajúci počet strojov nad prehľadávanými odľahlými oblasťami. Angus Houston, šéf úradu koordinujúceho medzinárodné úsilie o nájdenie zmiznutého lietadla, povedal, že boeing má byť nasadený "v blízkej budúcnosti".