Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podozriví z vraždy Kim Čong-nama sú zrejme v KĽDR. Pomôcť má Interpol

Kim Čong-nam, archívne foto. Foto: TASR/AP

Malajzijská polícia požiadala Interpol, aby ich zaradil na svoj zoznam medzinárodne hľadaných osôb. KĽDR však nie je členskou krajinou Interpolu a s jeho orgánmi preto nespolupracuje.

Soul 23. februára (TASR) - Malajzia požiadala dnes medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol o pomoc pri pátraní po štyroch občanoch KĽDR podozrivých v prípade minulotýždňovej vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Malajzijská polícia zatiaľ priamo neobvinila Pchjongjang z vraždy Kim Čong-nama, ale v rámci vyšetrovania prípadu pátra po štyroch Severokórejčanoch. Všetci štyria odcestovali z Malajzie 13. februára, teda v deň spáchania vraždy, a predpokladá sa, že sú už opäť v KĽDR.

Malajzijská polícia požiadala Interpol, aby ich zaradil na svoj zoznam medzinárodne hľadaných osôb. KĽDR však nie je členskou krajinou Interpolu a s jeho orgánmi preto nespolupracuje.

Americké a juhokórejské úrady tvrdia, že Kim Čong-nama zavraždili severokórejskí agenti, avšak Pchjongjang sa od činu dištancoval.



V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien - Indonézanky a Vietnamky, ktoré na neho údajne zaútočili nešpecifikovanou jedovatou látkou. Podľa malajzijských vyšetrovateľov ženy konali ako nájomné vrahyne výmenou za finančnú odmenu.

Vo vyšetrovacej väzbe v Malajzii je aj jeden občan KĽDR a ďalší siedmi sú na zozname hľadaných. Medzi nimi je aj druhý tajomník veľvyslanectva Severnej Kórey v Kuala Lumpure a zamestnanec severokórejského štátneho leteckého dopravcu Air Koryo, ktorí sa zrejme stále nachádzajú na území Malajzie. Tamojší vyšetrovatelia sa preto obrátili na ambasádu KĽDR so žiadosťou, aby umožnila výsluch oboch mužov.