Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Malajzia zavrela na dva dni školy kvôli smogu z Indonézie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zrušený bol aj obľúbený výročný maratón v Kuala Lumpure.

Kuala Lumpur 5. októbra (TASR) - Malajzia dnes na dva dni zavrela väčšinu škôl, aby ochránila deti pred škodlivým smogom, ktorý vznikol pri lesných požiaroch v susednej Indonézii.

Miera znečistenia ovzdušia dosiahla nebezpečnú úroveň v Shah Alame, hlavnom meste štátu Selangor. Ovzdušie je veľmi nezdravé aj v iných oblastiach, čo tamojšie úrady viedlo k rozhodnutiu nariadiť prerušenie prevádzky škôl dnes i v utorok.

V nedeľu bolo kvôli zníženej viditeľnosti v Malajzii zavretých niekoľko letísk. Zrušený bol aj obľúbený výročný maratón v Kuala Lumpure.

Podpredseda malajzijskej vlády Zahid Hamidi dnes uviedol, že úsilie, ktoré vyvíja Jakarta v súvislosti s odstraňovaním príčin požiarov nie je dostatočné. Vyzval ju preto, aby sa obrátila na susedné štáty juhovýchodnej Ázie so žiadosťou o pomoc s týmto problémom, ktorý sa opakuje každý rok od 90. rokov minulého storočia.

Indonézsky prezident Joko Widodo nedávno oznámil sprísnenie trestov pre ľudí, ktorí spaľujú odpad z výroby na otvorených priestranstvách alebo vypaľujú lesné porasty, ale dodal, že vláde potrvá tri roky, kým problém vyrieši. Najväčšími vinníkmi sú majitelia plantáží, pri ktorých sa vyrába palmový olej, ako aj celulózky a papierne.

Malajzijská meteorologická služba dnes informovala, že stav ovzdušia by sa mal začiatkom týždňa zlepšiť, okrem iného aj v súvislosti so začiatkom monzúnovej sezóny.