Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Malajzia zverejní správu o pátraní po zmiznutom boeingu 30. júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pátranie po zmiznutom stroji, ktoré financovala súkromná spoločnosť Ocean Infinity, nebolo úspešné a malajzijská vláda ho v máji tohto roka ukončila.

Kuala Lumpur 20. júla (TASR) - Malajzia zverejní dlho očakávanú konečnú správu o pátraní po zmiznutom lietadle linky MH370 spoločnosti Malaysia Airlines 30. júla. Uviedol to v piatok malajzijský minister dopravy Anthony Loke, informuje agentúra Reuters.

Pátranie po zmiznutom stroji, ktoré financovala súkromná spoločnosť Ocean Infinity, nebolo úspešné a malajzijská vláda ho v máji tohto roka ukončila.

Lietadlo linky MH370 s 239 osobami na palube zmizlo 8. marca 2014 za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Jeho osud patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva.

Minister dopravy spresnil, že tím vyšetrovateľov bude informovať o prípade zmiznutého stroja typu Boeing 777-200ER rodiny obetí za zatvorenými dverami na pôde ministerstva dopravy 30. júla.

Loke novinárom povedal, že tlačová konferencia sa uskutoční po tomto brífingu, a že "správa bude obsahovať každé slovo zaznamenané vyšetrovacím tímom". "Zaväzujeme sa k transparentnosti tejto správy," uviedol Loke. Preto ju podľa jeho slov zverejnia "v plnom znení, bez akýchkoľvek úprav, dodatkov či prepracovania".

Správa bude zverejnená na internete, jej tlačené kópie dostanú rodiny obetí i akreditované médiá, dodal Loke s tým, že k správe bude mať prístup celé medzinárodné spoločenstvo.

Pátranie po lietadle sa skončilo 29. mája po tom, ako sa Ocean Infinity, ktorá po troskách znovu pátrala od januára, nepodarilo lietadlo lokalizovať. Celkovo bola prehľadaná zóna v Indickom oceáne s rozlohou 120.000 štvorcových kilometrov.

Po troskách lietadla predtým pátrali vyšetrovacie tímy z Austrálie, Číny a Malajzie. Akciu ukončili bez úspechu vlani v januári po 1046 dňoch.