Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Malajzijský kráľ omilostil opozičného politika odsúdeného za sodomiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Anwara odsúdili v roku 2015 za homosexualitu. Trest vymeraný súdom za sodomiu mu mal vypršať 8. júna.

Kuala Lumpur 16. mája (TASR) - Malajzijský kráľ Muhammad V. udelil v stredu milosť bývalému opozičnému politikovi Anwarovi Ibrahimovi, ktorý bol od februára 2015 vo väzení pre usvedčenie zo sodomie. Anwara po omilostení prepustili z väzenia a zároveň aj z nemocnice, kde sa aktuálne zotavoval po operácii ramena, informovala agentúra AP.

Anwarovi (70) sa kráľovou milosťou otvorila cesta pre návrat do politiky, keďže opozičná aliancia, ktorú vytvoril so svojim niekdajším politickým nepriateľom Mahathirom Mohamadom, prekvapivo zvíťazila v minulotýždňových voľbách. Aliancia vedená práve Mahathirom získala v parlamente väčšinu kresiel, čím ukončila 60 rokov trvajúcu vládu Národného frontu.

Mahathir Mohamad sa stal minulý štvrtok novým premiérom Malajzie. Anwarovi však ešte v predvolebnej dohode prisľúbil, že po roku či dvoch mu tento post prenechá, priblížila agentúra DPA.

Mahathir je v poradí siedmym predsedom malajzijskej vlády, má 92 rokov a túto funkciu zastával už v rokoch 1981-2003. Anwar bol v 90. rokoch v jeho vláde podpredsedom.

Anwara odsúdili v roku 2015 za homosexualitu. Trest vymeraný súdom za sodomiu mu mal vypršať 8. júna. Víťazstvo jeho aliancie vo voľbách však jeho prepustenie urýchlilo, konštatovala AP. Tento najpopulárnejší malajzijský politik, ktorý doviedol v parlamentných voľbách v roku 2013 opozíciu k zatiaľ najlepšiemu výsledku v dejinách, označoval svoj trest za politicky motivovaný. Podobný postoj zastávali aj medzinárodné organizácie pre ľudské práva.