Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Malajzijský kráľ udelí milosť politikovi odsúdenému za sodomiu

Sultan Muhammad V. Foto: www.thesundaily.my

Keď premiér oznamoval toto rozhodnutie, po jeho boku stála Anwarova manželka Wan Azizahová.

Kuala Lumpur 11. mája (TASR) - Malajzijský kráľ súhlasí s udelením milosti bývalému politikovi Anwarovi Ibrahimovi, ktorý bol odsúdený za homosexualitu. Na tlačovej konferencii v Kuala Lumpure to v piatok oznámil novozvolený malajzijský premiér Mahathir Mohamad.

Týmto kráľovým rozhodnutím sa pre Ibrahima mohla otvoriť cesta k návratu do politiky, konštatovala agentúra DPA.

Premiér v piatok na tlačovej konferencii v Kuala Lumpure spresnil, že Anwar bude z väzenia prepustený krátko po udelení milosti. Trest vymeraný súdom za sodomiu sa Anwarovi končí 8. júna.

Keď premiér oznamoval toto rozhodnutie, po jeho boku stála Anwarova manželka Wan Azizahová.

Mahathir, ktorý bol predsedom vlády aj v rokoch 1981-2003, v nedávnych voľbách spojil svoje sily s Anwarom, ktorý bol svojho času v jeho vláde podpredsedom. Opozičná aliancia vedená Mahathirom Mohamadom získala v stredajších voľbách väčšinu v parlamente, čím ukončila 60 rokov trvajúcu vládu Národného frontu.

Anwara v roku 2014 odsúdili za homosexualitu. Tento najpopulárnejší politik, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2013 doviedol opozíciu k zatiaľ najlepšiemu volebnému výsledku v dejinách, označuje svoj trest za politicky motivovaný. Podobný postoj zastávajú aj organizácie pre ľudské práva.

Mahathir Mohamad sa stal novým premiérom Malajzie vo štvrtok. V poradí siedmy predseda malajzijskej vlády má 92 rokov a túto funkciu zastával už v rokoch 1981-2003.