Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vnuka černošského aktivistu Malcolma X zabili v Mexiku

Malcom Shabazz Foto: TASR

Malcolm X bol významný predstaviteľ černošských moslimov v USA a bojovník za práva černochov.

Washington 10. mája (TASR) - Vnuka černošského politického aktivistu Malcolma X - ktorý konvertoval na moslimskú vieru - zabili v mexickom hlavnom meste, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia informovali, že Malcolma Shabazza zabili vo štvrtok ráno. Publicistka rodiny Terrie Williamsová potvrdila Shabazzovu smrť s tým, že vyhlásenie vydajú neskôr.

Shabazz bol synom Qubilah Shabazzovej, dcéry Malcolma X a jeho manželky Betty Shabazzovej. V roku 1997 založil 12-ročný Malcolm Shabazz požiar v dome svojej starej mamy Betty.

Shabazzova stará mama v dôsledku ťažkých popálenín zomrela. Vnuk si potom odpykal štyri roky vo väzení pre mladistvých. V posledných rokoch Shabazz podľa vlastných slov písal pamäti. Vystupoval aj proti násiliu mladistvých.

Malcolm X bol významný predstaviteľ černošských moslimov v USA a bojovník za práva černochov. Po tom, ako konvertoval na islam, pripojil sa k hnutiu Národ islamu, z ktorého však neskôr vystúpil. Zavraždili ho v roku 1965 v Harleme v New Yorku.