Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Malé tornádo zabilo 44 ľudí v Pakistane

Situácia v Rawalpindi v Pakistane v pondelok 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP/Anjum Naveed

Silná smršť spustošila v noci nadnes najmä tri okresy v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

Islamabad 27. apríla (TASR) - Pakistanskí záchranári sa usilujú dostať k desiatkam ľudí uviaznutých v troskách budov, ktoré sa zrútili po prudkých nočných lejakoch sprevádzaných silným vetrom na severozápade tejto juhoázijskej krajiny; v troskách doposiaľ zahynulo 44 ľudí.

Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie regionálne úrady.

Silná smršť spustošila v noci nadnes najmä tri okresy v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

Pakistanský meteorologický úrad priradil tejto búrke kategóriu "malé tornádo" a varoval vládu, aby podnikla reálne kroky na boj s klimatickými zmenami. Tie by sa mali vzťahovať predovšetkým na severné himalájske oblasti.

Vláda vyslala do postihnutých zón armádu a vojakov, ktorí záchranárom pomáhajú pri prehrabávaní sutín. Pomocou žeriavov a ťažkej techniky pátrajú po ľuďoch, ktorí mohli prežiť pod zrútenými budovami.

Iba v provinčnej metropole Pešávar zomrelo 32 osôb a ďalších 150 je zranených, potvrdil pre Reuters lekár z tamojšej nemocnice. Ostatné obete, ktoré prišli o život v troskách domov, hlásili príslušné úrady zo susedných okresov.

Pod náporom hustých silných dažďov sprevádzaných vetrom so silou vyše 120 kilometrov za hodinu popadalo podľa meteorológov množstvo budov a domov. Vietor tiež váľal stromy a stĺpy elektrického vedenia, veľké územia sú podľa svedectiev obyvateľov bez elektriny a odrezané od okolitého sveta.

Kvôli hromobitiu a bleskom pozastavili dnes ráno letovú prevádzku na letiskách v pakistanskej metropole Islamabad a meste Pešávar.