Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Al-Káida sa prihlásila k útoku na vojakov OSN v Mali

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K útoku došlo približne 70 kilometrov západne od východomalijského mesta Ménaka neďaleko hraníc s Nigerom.

Bamako 25. novembra (TASR) - Odnož teroristickej siete al-Káida sa prihlásila k piatkovému útoku na základňu mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA), pri ktorom zahynuli najmenej traja príslušníci modrých prílb a ďalší 14 utrpeli zranenia. Informovala o tom v sobotu organizácia SITE monitorujúca aktivity teroristov po celom svete.

K útoku došlo približne 70 kilometrov západne od východomalijského mesta Ménaka neďaleko hraníc s Nigerom. Prihlásilo sa k nemu džihádistické zoskupenie Džamaat Nusrat al-Islám wa al-Muslimín (Skupina na podporu islamu a moslimov, JNIM), ktorá je odnožou Al-Káidy operujúcou na území Mali.

Podľa vyhlásenia JNIM pri útoku zahynulo päť vojakov. Misia OSN hovorí o troch obetiach z radov modrých prílb (jeden Malijčan a dvaja Nigerčania) a o jednom mŕtvom vojakovi malijskej armády.

Podľa predstaviteľa MINUSMA utrpelo zranenia 14 príslušníkov mierovej misie, 13 pochádzali z Nigeru a jeden z Kambodže. Zranený bol aj jeden civilný pracovník OSN. Niektorí zo zranených s v kritickom stave.

Misia OSN v Mali, ktorú tvorí vyše 11.000 vojakov a policajtov, má za úlohu stabilizovať túto nepokojnú západoafrickú krajinu. Vzhľadom na prítomnosť početných militantných skupín najmä na severe Mali patrí táto misia medzi najnebezpečnejšie na svete. Od začiatku jej pôsobenia v roku 2013 do októbra 2017 tam zahynulo 146 príslušníkov mierových síl.