Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Malijské a francúzske jednotky obsadili letisko v meste Goe

Francúzske jednotky sa zhromažďujú v hangári na letisku v Bamaku 15. januára 2013. Foto: TASR/AP

Dobytie kľúčového letiska a mosta v Goe otvára spojeneckým vojskám cestu do vnútra rozsiahlych oblastí Mali kontrolovaných islamistami napojenými na al-Káidu.

Bamako 26. januára (TASR) - Malijské a francúzske jednotky obsadili v noci nadnes letisko a hlavný most v strategickom meste Gao, ktoré od júna minulého roku ovládajú radikálni islamisti.


Podľa francúzskeho ministerstva obrany bolo počas bojov v provinčnej metropole Gao, nachádzajúcej sa pri rieke Niger, zničených viacero povstaleckých základní a vozidiel. Postup pozemných jednotiek podporovalo zo vzduchu francúzske letectvo.

Dobytie kľúčového letiska a mosta v Goe otvára spojeneckým vojskám cestu do vnútra rozsiahlych oblastí Mali kontrolovaných islamistami napojenými na al-Káidu. Okrem Goy povstalci ovládajú aj ďalšie dve dôležité provinčné metropoly Timbuktu a Kidal.

Francúzsko 11. januára začalo leteckú a pozemnú ofenzívu v Mali. Západ sa obáva, že by sa táto africká krajina mohla stať baštou radikálov a výcvikovým priestorom pre teroristické útoky v Európe. Francúzska ofenzíva má pripraviť cestu pre rozmiestnenie tisícov vojakov západoafrickej misie AFISMA.