Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výbuch míny zabil v Mali štyroch vojakov OSN, 15 je zranených

Ilustračné foto Foto: TASR

Mŕtvi a zranení vojaci patrili ku kontingentu, ktorý do Mali vyslal Čad, uviedol predstaviteľ OSN, ktorý si neželal byť menovaný.

Abidjan 2. septembra (TASR) - Štyria vojaci Organizácie Spojených národov dnes zahynuli a ďalších 15 utrpelo zranenia na severe Mali, keď konvoj, v ktorom sa prepravovali, nabehol na mínu.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu mierovej misie OSN v Mali.

Konvoj opustil základňu OSN v lokalite Aguelhok a smeroval na juh. K incidentu došlo okolo 12.00 h miestneho času (14.00 h SELČ), približne 30 kilometrov severne od provinčnej metropoly Kidal, uviedol hovorca misie Olivier Salgado.

"Máme štyroch mŕtvych a 15 zranených, z toho šesť veľmi vážne. Ide len o predbežný počet, pretože nevieme, čo bude s tými veľmi vážne zranenými," doplnil Salgado.

Podľa Salgada príslušníci misie známej pod skratkou MINUSMA incident vyšetrujú, avšak bezprostredne po útoku nebolo jasné, kto za ním stojí.

Mŕtvi a zranení vojaci patrili ku kontingentu, ktorý do Mali vyslal Čad, uviedol predstaviteľ OSN, ktorý si neželal byť menovaný.

Mali zachvátili nepokoje v roku 2012, keď islamistickí bojovníci napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida prevzali velenie nad tuarégskym separatistickým povstaním so zámerom zmocniť sa púštnych oblastí severu krajiny.

Vojenská intervencia pod vedením Francúzska ich vlani zatlačila späť, radikálni militanti však naďalej páchajú násilie vrátane útokov na vozidlá improvizovanými pozemnými mínami.

Členské krajiny OSN a medzinárodní partneri Mali sa usilujú o mierový proces na severe krajiny po tom, ako sa v máji obnovili zrážky medzi vládnymi silami a tuarégskymi povstalcami.