Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri havárii vrtuľníka v Mali zahynuli dvaja piloti Bundeswehru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K havárii útočného vrtuľníka Tiger došlo v stredu o 14.30 h SELČ neďaleko mesta Tabankort v regióne Gao.

Berlín 27. júla (TASR) - Životy dvoch nemeckých vojenských pilotov si vyžiadala havária vrtuľníka, ku ktorej došlo v stredu na severe Mali. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen.

K havárii útočného vrtuľníka Tiger došlo v stredu o 14.30 h SELČ neďaleko mesta Tabankort v regióne Gao. Príčinou nehody bola s najväčšou pravdepodobnosťou technická porucha, uvádza sa vo vyhlásení mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA).

"Príčina nešťastia stále nie je známa. Nič však v tejto chvíli nenasvedčuje tomu, že tam bol nejaký vonkajší činiteľ," uviedol podľa agentúry Reuters námestník generálneho inšpektora nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) viceadmirál Joachim Rühle.

Vrtuľník sa zrútil počas prieskumného letu, ktorého cieľom bolo monitorovanie bojových operácií prebiehajúcich v danej oblasti, uviedol bez ďalších podrobností hovorca generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa.

V rámci misie MINUSMA pôsobí v Mali takmer 1000 nemeckých vojakov.

V roku 2012 sa severu Mali zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim nezasiahli francúzski vojaci. V tejto západoafrickej krajine však odvtedy opakovane dochádza k útokom džihádistov.

Výnimočný stav v Mali platí od novembra 2015 a bol opakovane predlžovaný. Bezpečnostným silám umožňuje zadržiavať ľudí a prehľadávať súkromné i verejné budovy bez súhlasu sudcu.

Mierová misia OSN v Mali má za úlohu stabilizovať krajinu. MINUSMA je považovaná za najnebezpečnejšiu misiu mierových síl OSN na svete.