Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri útoku ozbrojencov v Mali zahynuli traja vojaci OSN

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Podľa misie došlo k útoku vo štvrtok v meste Kidal. Tábor mierotvorcov čelil najprv intenzívnemu raketovému a mínometnému útoku.

Bamako 9. júna (TASR) - Traja príslušníci mierových síl OSN zahynuli pri útoku ozbrojencov na severe afrického štátu Mali. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA).

Podľa misie došlo k útoku vo štvrtok v meste Kidal. Tábor mierotvorcov čelil najprv intenzívnemu raketovému a mínometnému útoku. Vzápätí došlo k útoku mimo tábora, pričom zahynuli traja príslušníci mierových síl OSN a traja ďalší utrpeli zranenia. Ich štátnu príslušnosť nezverejnili.

V roku 2012 sa severu Mali zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim nezasiahli francúzski vojaci. V tejto západoafrickej krajine však odvtedy opakovane dochádza k útokom džihádistov.

Výnimočný stav v Mali platí od novembra 2015 a bol opakovane predlžovaný. Bezpečnostným silám umožňuje zadržiavať ľudí a prehľadávať súkromné i verejné budovy bez súhlasu sudcu.

Mierová misia OSN v Mali má za úlohu stabilizovať krajinu. MINUSMA je považovaná za najnebezpečnejšiu misiu mierových síl OSN na svete.