Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Mali skritizovala správu OSN, podľa ktorej armáda popravila 500 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Čísla, ktoré uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), predstavujú najhoršie zverstvo, aké krajina v regióne Sahel zažila od vypuknutia džihádistického povstania v roku 2012.

Bamako 14. mája (TASR) - Malijská vojenská junta v sobotu odsúdila správu OSN, podľa ktorej malijská armáda a zahraniční vojaci popravili vlani v marci v rámci protidžihádistickej operácie najmenej 500 osôb, a označila ju ako fiktívnu a zaujatú. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Vládne vyhlásenie bolo zverejnené deň po tom, ako OSN publikovala svoju dlho očakávanú správu o udalostiach, ktoré sa odohrali v meste Moura medzi 27. a 31. marcom 2022.

"Počas vojenskej operácie neprišiel o život žiaden civilista z Moury," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v štátnej televízii prečítal hovorca vlády plukovník Abdoulaye Maiga s tým, že medzi mŕtvymi boli iba teroristickí bojovníci.

Vláda odsúdila, podľa nej, "zaujatú správu založenú na fiktívnom príbehu", a tiež vyjadrila prekvapenie nad tým, že vyšetrovatelia OSN použili satelity nad mestom Moura na zhromažďovanie informácií bez toho, aby dostali vládne povolenie. Vláda dodala, že rozbieha vyšetrovanie špionáže, útoku na vonkajšiu bezpečnosť štátu a "vojenského sprisahania".

Čísla, ktoré uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), predstavujú najhoršie zverstvo, aké krajina v regióne Sahel zažila od vypuknutia džihádistického povstania v roku 2012.

Je to tiež doteraz najpresvedčivejší dokument vypovedajúci proti ozbrojeným silám Mali a ich zahraničným spojencom.

Agentúra AFP upozorňuje, že v správe OSN sa neuvádza, akej národnosti sú spomínaní zahraniční bojovníci. Obsahuje však vyjadrenia malijských predstaviteľov o ruských "inštruktoroch", ktorí pomáhajú v boji proti džihádistom a cituje i ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý tiež hovoril o prítomnosti členov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Mali.