Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Francúzska a malijská armáda vytlačili povstalcov z Timbuktu

Muž kráča okolo mešity Sankore, ktorá je v zozname svetového dedičstva UNESCO, v Timbuktu. Foto: TASR/AP

Timbuktu je významné nielen ako historické mesto, zapísané v Zozname Svetového dedičstva UNESCO, ale aj ako správne centrum rozsiahleho púštneho regiónu v severozápadnej časti Mali.

Bamako 27. januára (TASR) - Francúzske a malijské jednotky začali dnes obnovovať kontrolu nad dôležitou regionálnou metropolou Timbuktu, ktorú vlani ovládli radikálni islamisti. Informoval o tom dnes hovorca malijskej armády, podľa ktorého spojenecké jednotky dorazili k Timbuktu v noci nadnes.

Nenarazili pritom na žiaden odpor, keďže ešte pred ich príchodom sa z mesta stiahli povstalci pod tlakom francúzskych leteckých útokov, ktoré systematicky ničia ich základne, zbrane a vojenskú techniku.

Celé okolie Timbuktu je už plne pod kontrolou spojencov, ktorí postupne obsadzujú jednotlivé ulice a budovy a pátrajú po prípadných úkrytoch zvyšných islamistických bojovníkov.

Timbuktu je významné nielen ako historické mesto, zapísané v Zozname Svetového dedičstva UNESCO, ale aj ako správne centrum rozsiahleho púštneho regiónu v severozápadnej časti Mali.

Francúzske a malijské jednotky za podpory letectva a obrnených vozidiel v sobotu vytlačili povstalcov z prvej strategicky významnej provinčnej metropoly Gao.

Dnes sa začali letecké útoky aj na mesto Kidal, posledné z trojice malijských regionálnych centier, ktoré vlani obsadili islamisti napojení na al-Káidu. Jedným z terčov náletov bol aj dom vodcu jednej z hlavných povstaleckých skupín Ansár ad-Dín.

Francúzsko začalo leteckú a pozemnú ofenzívu proti islamistom v Mali 11. januára. Operácia má pripraviť cestu k rozmiestneniu viac ako 3400 vojakov západoafrickej misie AFISMA.

Západ sa obáva, že by sa Mali mohlo stať baštou radikálov a výcvikovým priestorom pre teroristické útoky v Európe.