Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Mali prevzali vzbúrenci moc, prezident je už v bezpečí

Foto: TASR/AP

Vzbúrení vojaci v africkom štáte Mali dnes uzavreli všetky hranice tejto západoafrickej krajiny.

Bamako 22. marca (TASR) - Prezident afrického štátu Mali Amadou Toumani Touré je po vojenskom prevrate v bezpečí, útočisko našiel v armádnom tábore, chránenom jemu lojálnymi vojakmi. Informoval o tom dnes poradca malijského ministra vnútra.

Vzbúrení vojaci v africkom štáte Mali dnes uzavreli všetky hranice tejto západoafrickej krajiny po tom, ako oznámili prevzatie moci.

"Vyhlasujeme, že všetky pozemné a vzdušné hranice so susednými krajinami sú uzavreté," povedal hovorca novovytvoreného Národného výboru pre obnovu demokracie a štátu (CNRDR) Amadou Konare.

Nebolo možné nezávislým spôsobom overiť, či povstalci majú dostatočné podporu na to, aby uzavreli všetky hranice vnútrozemskej krajiny, ktorá je dva razy taká veľká ako Francúzsko, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Európska únia vojenský puč na Mali odsúdila. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyzvala "na obnovenie ústavného poriadku a uskutočnenie demokratických volieb v najkratšom možnom čase".


Foto: TASR/AP


V súvislosti s pučom rakúske ministerstvo zahraničných vecí už varovalo svojich občanov pred cestou do Mali. "Situácia je v súčasnosti neprehľadná," uviedol rakúsky rezort diplomacie.

Francúzsko prevrat odsúdilo s tým, že v jeho dôsledku pozastaví bezpečnostnú spoluprácu s Mali. Bude však naďalej jeho obyvateľom poskytovať humanitárnu pomoc a pokračovať v spoločnom boji proti terorizmu, oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé. Apeloval zároveň na obnovenie ústavného poriadku.

Vzbúrení vojaci v Mali zvrhli prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého, ktorého vláda podľa ich slov "nebola schopná bojovať s terorizmom". Pre puč sa rozhodli aj preto, lebo v krajine vládla neistota.