Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Málo známe Rembrandtove portréty vyniesli na aukcii vyše 11 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dvadsať centimetrov vysoké oválne portréty zobrazujú staršieho inštalatéra Jana Willemsza van der Pluyma a jeho manželku Jaapgen Carelsovú.

Londýn 7. júla (TASR) - Posledný známy pár Rembrandtových portrétov v súkromných rukách sa vo štvrtok v londýnskej aukčnej sieni Christie's predal za viac ako 11 miliónov libier; takmer 200 rokov po tom, ako sa prvýkrát dostal pod kladivko tohto aukčného domu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Očakávalo sa, že obrazy, ktoré pravdepodobne pochádzajú z roku 1635, sa v rámci aukcie s názvom "Old Masters" vydražia za päť až osem miliónov libier. Konečná suma však na dražbe dosiahla 11,2 milióna libier, uvádza sa vo vyhlásení Christie's.

Dvadsať centimetrov vysoké oválne portréty zobrazujú staršieho inštalatéra Jana Willemsza van der Pluyma a jeho manželku Jaapgen Carelsovú. Pár, namaľovaný pre Rembrandta nezvyčajne intímnym štýlom, bol priateľom umelcovej rodiny a pochádzal z jeho rodného mesta Leiden v Holandsku.

"Bol som naozaj ohromený, keď som zistil, že tieto obrazy neboli nikdy preskúmané a v priebehu 200 rokov sa nimi nezaoberala žiadna literatúra o Rembrandtovi," uviedol Henry Pettifer, podpredseda oddelenia starých majstrov v Christie's.

Predok súčasných majiteľov zakúpil obrazy na aukcii v Christie's v roku 1824, kde boli uvedené ako Rembrandtovci, a odvtedy zostali v rovnakej zbierke.

Po ich objavení sa začala "forenzná" práca na overení, či ide o pravé diela od holandského maliara Rembrandta van Rijna (1606-1669), vrátane vedeckej analýzy vypracovanej odborníkmi na umenie z amsterdamského Rijksmuseum.

Ide o najmenšie známe portréty tohto majstra, ktorý bol známy vďaka oveľa väčším dielam na objednávku bohatých rodín.