Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Maloobchody v Austrálii stanovili limit na nákup alkoholu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takýto druh tovaru začali niektorí Austrálčania v ostatných dňoch vo veľkom skupovať, a to v dôsledku zatvorenia zariadení a prevádzok, ktoré poskytovali iné ako len nevyhnutné tovary a potravín.

Sydney 31. marca (TASR) - Obyvateľom Austrálie v utorok maloobchody nariadili, aby obmedzili nákup alkoholu na maximálne 12 fliaš vína a dva kartóny piva denne.

Takýto druh tovaru začali niektorí Austrálčania v ostatných dňoch vo veľkom skupovať, a to v dôsledku zatvorenia zariadení a prevádzok, ktoré poskytovali iné ako len nevyhnutné tovary a potraviny, medzi nimi aj barov či pohostinstiev, uvádza agentúra AFP.

K obmedzeniu v nákupe alkoholu pristúpila väčšina významných austrálskych maloobchodov.

Podľa Julie Ryanovej, ktorá má na starosti maloobchodný predaj nápojov v Austrálii, viedla ľudí k neobvyklému nákupu množstva alkoholu zjavná neistota, aké budú mať prijaté opatrenia dôsledky na ponuku tovarov v obchodoch. Ryanová dodala, že dočasné obmedzenie v nákupe alkoholu má zaistiť, že sa všetci spotrebitelia dostanú k svojim obľúbeným nápojom.

V čase pandémie koronavírusu, pre ktorú môžu prísne opatrenia a zatvorenia obchodov poskytujúcich iné než nevyhnutné tovary trvať celé týždne, zaplavili sociálne siete v Austrálii videá a fotografie ľudí plniacich si nákupné vozíky množstvom alkoholu.

Tamojšie maloobchody sa predaj alkoholu rozhodli obmedziť po tom, ako austrálska banka Commonwealth Bank informovala, že výdavky ľudí na alkohol vzrástli v minulom týždni o 86 percent.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vypijú Austrálčania starší ako 15 rokov priemerne 12,6 litra alkoholu ročne. Celosvetovo sú tak na druhom mieste - po Českej republike.