Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Malta bude mať v piatok štátny smútok, pochovajú zavraždenú novinárku

Auto blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej po výbuchu. Foto: TASRP

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy.

Valletta 1. novembra (TASR) - Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde, informovala agentúra DPA.

"Deň smútku bude prejavom rešpektu od zjednotenej krajiny a tiež odkazom, že útoky voči slobode prejavu nebude maltská demokracia akceptovať," oznámila v stredu vo vyhlásení maltská vláda. Dodala, že vo chvíľach, ako sú tieto, sa musí prejaviť sila demokracie.

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.

Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Orgány doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.

Novinárkini traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali po vražde na sociálnej sieti maltského premiéra Josepha Muscata, ktorý bol častým terčom kritiky ich matky, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež maltského policajného komisára a generálneho prokurátora.