Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ sa dohodli na opatreniach na zníženie migrácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Migrácia bola prvým pracovným bodom neformálneho summitu na Malte.

Brusel/Valletta 3. februára (TASR) - Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ sa na dnešnom neformálnom summite vo Vallette dohodli na zozname krokov, ktorými chce Únia v krátkodobom horizonte znižovať migračné toky z Afriky.

Migrácia bola prvým pracovným bodom neformálneho summitu na Malte. Spoločné vyhlásenie lídrov EÚ sa zameriava predovšetkým na spoluprácu s Líbyou, odkiaľ každodenne odchádzajú preplnené lode s migrantmi. Vyhlásenie z Malty zahŕňa sériu opatrení, ktorých realizácia môže byť takmer okamžitá.

Podľa tlačovej agentúry Belga k dohodnutým krokom patrí pomoc Líbyi pri výcviku jej pobrežnej stráže, sko aj podpora rozvoja líbyjských komunít s cieľom zlepšiť ich sociálno-ekonomickú situáciu a umožniť im lepšie sa postarať o migrantov.

Lídri EÚ spoločne žiadajú zníženie migračného tlaku na hraniciach Líbye, čo predpokladá prehĺbenú spoluprácu s ostatnými africkými susedmi tejto krajiny.

Obmedzenie migrácie a záchrana životov utečencov plaviacich sa cez Stredozemné more v spolupráci s Líbyou a medzinárodnými organizáciami je prioritou pre EÚ, uviedla pred začatím summitu šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou


Európska únia je pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou v snahe obmedziť migračnú vlnu z Afriky do Európy. Na dnešnom neformálnom summite EÚ vo Vallette sa na tom dohodli predstavitelia členských štátov Únie.

Plán krátkodobých opatrení zahŕňa pomoc líbyjským orgánom najmä pri modernizácii líbyjskej pobrežnej stráže a pri vytváraní bezpečných utečeneckých táborov na území Líbye.

Podľa agentúry DPA sa lídri EÚ zhodli na podpore dobrovoľnej repatriácie migrantov, ktorí sú ochotní sa vrátiť z Európy do svojich domovských krajín. Chcú tiež spolupracovať so susedmi Líbye v záujme lepšej kontroly jej teritoriálnych vôd.

V spoločnom vyhlásení z Malty sa uvádza, že EÚ je pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou, najmä však na opatrenia obsiahnuté v schválenom akčnom pláne.

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž podľa vlastných slov nepovolí lodiam námornej misie EÚ vstup do výsostných líbyjských vôd; vie si však predstaviť spoločné velenie námornej misie zameranej na záchranu utečencov a na boj proti pašerákom ľudí. Od EÚ pritom požaduje pomoc pri modernizácii líbyjskej flotily a ekonomickú podporu.

Agentúra DPA pripomenula, že bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí viedol voči EÚ v otázke migrácie "politiku vydierania", keď od Európy žiadal peniaze, aby zabránil prechodu migrantov zo subsaharskej Afriky do krajín EÚ. Po Kaddáfího odstránení v roku 2011 sa Líbya zmietaná anarchiou stala zhromaždiskom pre nelegálnych afrických migrantov, ktorí sa za pomoci pašerákov snažia dostať do Európy.

Migranti sa vydávajú na plavbu z Líbye na lodiach a člnoch, ktoré sú zväčša preťažené a v zlom technickom stave, čo prispieva k vysokému počtu obetí. Vlani počas plavby cez Stredozemné more zahynulo okolo 5000 utečencov.