Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na maltskú novinárku bol zrejme použitý Semtex

Ľudia počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej na námestí Castile pred sídlom premiéra deň po jej tragickej smrti vo Vallette na Malte 17. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Samotná sila výbuchu a opis očitého svedka poukazujú na použitie plastickej trhaviny, zmesi určenej na demolácie, ale často využívanej pri rozsiahlych útokoch.

Valletta 18. októbra (TASR) - Pri bombovom útoku, ktorý pripravil v aute o život maltskú investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, bola podľa presvedčenia polície použitá silná plastická trhavina Semtex, preferovaná teroristickými organizáciami.

Noviny Times of Malta s odvolaním sa na nemenované policajné zdroje dnes informovali, že samotná sila výbuchu a opis očitého svedka poukazujú na použitie plastickej trhaviny Semtex, zmesi určenej na demolácie, ale často využívanej pri rozsiahlych útokoch.

Caruanová Galiziová (53) bola ostrou vládnou kritičkou, jej články po obrovskom úniku dokumentov známych ako Panamské dokumenty - ktoré sa týkali aj dvoch ministrov maltskej vlády - si vynútili v júni predčasné parlamentné voľby v tejto členskej krajine EÚ.

Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom od svojho domu len niekoľko metrov.

Maltská vláda prizvala na vyšetrovanie zahraničných odborníkov.

Medzitým Európska ľudová strana (EĽS), najväčšia v Európskom parlamente (EP), vyzvala na "nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" prípadu.

"Už nebudeme maltskej vláde tolerovať, že odmieta transparentnosť v prípade Panamských dokumentov," napísal na Twitteri predseda skupiny EĽS v EP Manfred Weber.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tiež pridala k hlasom na medzinárodnej scéne, ktoré útok na novinárku odsúdili. Povedala, že bezpečnosť a sloboda žurnalistov sú pre fungovanie demokracie zásadné.

V utorok večer maltský opozičný líder Adrian Delia vyzval premiéra Josepha Muscata na odstúpenie za to, že nedokázal zaručiť Caruanovej Galiziovej bezpečnosť.

Muscat informoval, že blogerka odmietla policajnú ochranu.