Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Malta zaviedla hraničné kontroly, opatrenie platí do konca roka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maltská vláda sa opiera o klauzulu v smerniciach Schengenskej dohody, ktorá umožňuje znovuzavedenie dočasných hraničných kontrol.

Valletta 27. novembra (TASR) - Malta zaviedla hraničné kontroly a bude ich robiť až do konca tohto roka. Vo štvrtok o tom informoval maltský minister pre vnútorné záležitosti Carmelo Abela, citovala ho tlačová agentúra DPA.

Abela vysvetlil, že pozastavenie Schengenskej dohody o voľnom pohybe bude trvať aj po tom, ako sa skončí stretnutie šéfov vlád z krajín Spoločenstva národov (Commonwealthu), ktorého hostiteľom je práve Malta a ktoré sa začína dnes. Summitu sa zúčastní takisto formálna hlava Spoločenstva národov, britská kráľovná Alžbeta II.

Maltská vláda sa opiera o klauzulu v smerniciach Schengenskej dohody, ktorá umožňuje znovuzavedenie dočasných hraničných kontrol, "keď existuje vážna hrozba pre verejný život alebo vnútornú bezpečnosť".

Vláda minulý víkend uviedla, že pozastavenie platnosti Schengenskej dohody v čase stretnutia EÚ o migrácii a predchádzajúcich summitov Spoločenstva národov odhalilo pokútne obchodovanie s falošnými pasmi pre cudzincov, ktorí cestovali na Maltu za prácou alebo tam chceli požiadať o azyl.

Cudzincov zastavili už na talianskych letiskách a zatkli ich. Úrady nezistili v týchto prípadoch žiadnu súvislosť s terorizmom.