Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Malý sýrsky migrant poslal švédskemu kráľovi dojemný list

Na archívnej snímke švédska kráľovná Silvia (vľavo) a kráľ Karl XVI. Gustáv počas slávnostného udeľovania Nobelových cien za rok 2013 v utorok 10. decembra 2013 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Švédsky kráľovský palác potvrdil, že Karol XVI. Gustáv dostal pred časom list od 12-ročného Ahmada, ktorého rodina stále čaká na rozhodnutie úradov ohľadne udelenia azylu vo Švédsku.

Štokholm 17. februára (TASR) - Malý Sýrčan, ktorý v dojemnom liste adresovanom švédskemu kráľovi Karolovi XVI. Gustávovi opísal nebezpečnú cestu svojej rodiny do tejto severskej krajiny, teraz dúfa, že mu monarcha udelí audienciu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

Švédsky kráľovský palác včera potvrdil, že Karol XVI. Gustáv dostal pred časom list od 12-ročného Ahmada, ktorého rodina stále čaká na rozhodnutie úradov ohľadne udelenia azylu vo Švédsku.

Ahmad v liste napísal, že jeho rodina žila šťastne v sýrskej provincii Aleppo, až "kým sa zvukmi rakiet, streľby a hrôzy nezačala vojna". Ďalej opísal, ako jeho rodina utiekla "na gumenom člne" do Grécka a ako mu "zlomilo srdce", keď videl svoju mamu plakať.

"Chcel by som rozprávať o svojej ceste zo Sýrie do Švédska," povedal Ahmad ohľadne svojej prosby o audienciu u kráľa. "A chcel by som sa s ním zhovárať aj o Švédoch. Švédi sa mi veľmi páčia."

Uvedený list napísal chlapec najprv v arabčine. Do švédčiny mu ho následne pomohol preložiť 29-ročný poradca na základnej škole v meste Malmö, kam sa sýrsky mladík zapísal. "Bol som veľmi dojatý, keď som si ho prečítal," uviedol poradca Pooja Sharafi, ktorý je potomkom iránskych prisťahovalcov. List zároveň zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti Facebook.

GOTT FOLK! BEHÖVER ER HJÄLP! GILLA, DELA OCH SPRID! Jag jobbar som skolkurator på Sofielundsskolan i Malmö. En av våra...

Zveřejnil(a) Pooja Sharafi dne 2. únor 2016


Hovorca švédskeho paláca Daniel Urso uviedol, že kráľ ešte 11. februára chlapcovi na list odpovedal. Podrobnosti ohľadne toho však zverejniť odmietol s tým, že ide o "súkromnú záležitosť".