Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Mandátový výbor odporučil vydať poslanca Pekárka na trestné stíhanie

Pekárek sa stal poslancom po tom, čo zložil sľub ako náhradník za jedného z rebelujúcich poslancov ODS, ktorí sa vzdali poslaneckého mandátu.

Praha 29. novembra (TASR) - Mandátový a imunitný výbor odporučil dnes českej Poslaneckej snemovni vydať neprávoplatne odsúdeného poslanca Romana Pekárka na ďalšie trestné stíhanie. Plénum snemovne by malo o Pekárkovom vydaní definitívne rozhodnúť už na decembrovej schôdzi. Správu priniesla česká tlačová agentúra Mediafax.

Pekárek patrí medzi troch nových poslancov, ktorí zložili svoj sľub začiatkom novembra po tom, čo nahradili niektorých rebelantov z ODS. Roman Pekárek bol pritom tento rok neprávoplatne odsúdený na šesť rokov za korupciu.

Plénum Poslaneckej snemovne by malo o Pekárkovom vydaní definitívne rozhodnúť už na decembrovom zasadnutí, ktoré sa začína na budúci týždeň.

Vrchný súd v Prahe požiadal vedenie Poslaneckej snemovne o vydanie nového poslanca na trestné stíhanie hneď začiatkom novembra.

Bývalý zástupca starostu stredočeského mesta Kolín Pekárek bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený na šesť rokov pobytu za mrežami za úplatkárstvo. Podľa obžaloby mal za milión českých korún umožniť podnikateľovi Petrovi Ličkovi výrazne lacnejší nákup pozemkov, než bola ich hodnota. Krajský súd v Prahe ho tento rok uznal za vinného a poslal ho do väzenia. Pekárek sa proti rozsudku odvolal, vrchný súd sa tak má jeho prípadom zaoberať 18. decembra.

Pekárek sa stal poslancom po tom, čo zložil sľub ako náhradník za jedného z rebelujúcich poslancov ODS, ktorí sa vzdali poslaneckého mandátu. Koalícii pomohol presadiť a odhlasovať napríklad cirkevné reštitúcie či sporný a dlho diskutovaný daňový balíček. Po tlaku svojich spolustraníkov pozastavil členstvo v ODS, ich výzvu na zloženie poslaneckého mandátu však neposlúchol.