Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Mandelove pozostatky prepravili do jeho rodiska

Vojaci nesú telesné pozostatky zosnulého Nelsona Mandelu. Foto: TASR/AP

Záujem rozlúčiť sa s Mandelom mali tisíce radových Juhoafričanov.

Pretória 14. decembra (TASR) - Telesné pozostatky zosnulého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu prepravili dnes do jeho rodiska - dediny Qunu v provincii Východné Kapsko, kde ich miestni obyvatelia vítali tradičným spevom a tancami a kde sa v nedeľu uskutoční štátny pohreb.

Nad kolónou áut prevážajúcich rakvu prelietavali vojenské vrtuľníky a ľudia zhromaždení po krajoch trasy pohrebného sprievodu vzdávali hold prvému prezidentovi tmavej pleti v dejinách JAR.

Mandelu, ktorý zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov, pochovajú na pozemku rodinnej usadlosti v Qunu po štátnom pohrebe. Ten by mal byť zmesou vojenských pôct a tradičných pohrebných obradov kmeňa Xhosa, ktorého bol Mandela príslušníkom.

Na pohrebe sa okrem rodinných príslušníkov zúčastnia aj juhoafrickí a zahraniční hostia, vrátane britského princa Charlesa a amerického bojovníka za ľudské práva Jessieho Jacksona.

Otvorená je účasť penzionovaného arcibiskupa Desmonda Tutu, laureáta Nobelovej ceny za mier a Mandelovho dlhoročného priateľa, ktorý je však aj kritikom súčasnej vlády a vedenia vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC).

Kým jeho dcéra Mpho Tutuová vo vyhlásení uviedla, že jej otec nie je v aktívnej kňazskej službe a preto sa na pohrebe nezúčastní, hovorca juhoafrického prezidenta Mac Maharaj deklaroval, že Tutu je na zozname pozvaných hostí. "Určite je pozvaný. Je to významný človek," ubezpečil. Tutuov hovorca sa k záležitosti odmietol vyjadriť, dodal, že komentovať ju nebude ani samotný arcibiskup.

Prvý černošský prezident JAR

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-99 prvým černošským prezidentom JAR, zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta.

Záujem rozlúčiť sa s Mandelom mali tisíce radových Juhoafričanov. Presklená rakva s jeho telom bola tri dni vystavená v Union Buildings v Pretórii. Ako informovali tlačové agentúry, mnohí ľudia prvému černošskému prezidentovi JAR hold vzdať nestihli kvôli dlhému čakaniu alebo problémom s dopravou.

Mnohé obchodné reťazce - supermarkety, fitnescentrá a obchodné domy - už oznámili, že zostanú v nedeľu z úcty k zosnulému zatvorené. Jeden reťazec supermarketov zostane otvorený, informoval však, že daruje všetok svoj zisk na charitu.

Futbalová liga odložila všetky zápasy až do pohrebu Mandelu.