Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Manningovi z kauzy WikiLeaks súd umožnil zmeniť si meno na ženské

Manningová, predtým známa pod menom Bradley Manning, Foto: TASR/AP

Bývalý vojak počas svojho pôsobenia v Iraku v roku 2010 odovzdal serveru WikiLeaks viac než 700.000 tajných dokumentov a videonahrávky z bojových operácií.

Kansas 24. apríla (TASR) - Bývalému americkému vojakovi Bradleymu Manningovi, ktorý si odpykáva 35-ročný trest za odovzdanie tajných dokumentov z bojových operácií serveru WikiLeaks, súd umožnil zmeniť si meno na ženské. Rozhodol o tom v stredu súd v Kansase, informovala agentúra Reuters.

Manningovo meno odteraz legálne znie Chelsea Elizabeth Manningová. Vydajú mu tiež nový rodný list, kde bude zmena mena zachytená.

Manningová vo vyhlásení po rozhodnutí súdu vyjadrila nádej, že jej kroky povedú k uznaniu potrieb transrodových osôb zo strany armády i ďalších inštitúcií vrátane potreby špeciálnej zdravotnej starostlivosti.

Na nedatovanej snímke pózuje americký vojak Bradley Manning so ženskou parochňou na hlave a rúžom na ústach.
Foto: TASR/AP


Manningová počas svojho pôsobenia v Iraku v roku 2010 odovzdala serveru WikiLeaks viac než 700.000 tajných dokumentov a videonahrávky z bojových operácií. V auguste 2013 ju za to odsúdili na 35 rokov väzenia. Jej obhajcovia požiadali amerického prezidenta Baracka Obamu o udelenie milosti.

Bývalý vojak predtým opakovane vyjadril svoju túžbu žiť ako žena a vyhlásil, že sa cíti byť ženou uväznenou v mužskom tele. Zároveň požiadal aj o hormonálnu terapiu vo väzení, predstavitelia armády však doposiaľ tejto požiadavke nevyhoveli. Ako uviedli, s Manningovou budú napriek zmene mena naďalej zaobchádzať ako s mužom, píše Reuters.