Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Manning z kauzy WikiLeaks je nevinný z napomáhania nepriateľovi

Americký vojak Bradley Manning (uprostred) vychádza zo siene po vynesení rozsudku Foto: TASR/AP

Vojenský súd ho ale uznal za vinného vo väčšine z vyše 20 bodov obžaloby.

Fort Meade 30. júla (TASR) - Amerického vojaka Bradleyho Manninga z kauzy WikiLeaks dnes na vojenskom súde na základni Fort Meade uznali za nevinného z napomáhania nepriateľovi, ale za vinného vo väčšine z vyše 20 bodov obžaloby. O rozsudku informovala tlačová agentúra Reuters.

Armádna sudkyňa Denise Lindová uviedla, že Manning je nevinný z napomáhania nepriateľovi, čo bola najvážnejšia obžaloba, za ktorú by dostal doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Uznala ho však za vinného zo špionáže, z krádeže a z počítačového podvodu, oznámila agentúra AP.

Manninga súdili za poskytnutie vyše 700.000 tajných dokumentov internetovej stránke Wikileaks. Išlo o najväčší únik tajných informácií v dejinách USA.

Pri záverečných vystúpeniach obžaloby a obhajoby, ktoré sa konali minulý týždeň, obhajoba prezentovala Manninga ako "naivného donášača," ktorý chcel, aby sa verejnosť dozvedela o vojnových zločinoch. Prokuratúra ho nazvala anarchistickým hackerom a zradcom.



Americká vláda presadzovala najprísnejší trest za to, čo považovala za vážne narušenie národnej bezpečnosti. Išlo aj o správy z bojov v Iraku a v Afganistane. Aktivisti oceňovali Manningovo konanie s tým, že vrhlo svetlo na americké operácie v zahraničí, ukryté pred zrakmi verejnosti.

Vojenskí prokurátori trvali na tom, že americkú bezpečnosť poškodili videá, zverejnené na WikiLeaks, kde bol zachytený i útok americkej bojovej helikoptéry. Poskytol webovej stránke aj tajné podrobnosti o väzňoch na Guantáname a diplomatické depeše. Konal tak v čase, keď v rokoch 2009-2010 pracoval ako nižší spravodajský analytik v Iraku.

Pred vynesením rozsudku sa pri vojenskej základni Fort Meade v americkom štáte Maryland zhromaždil dav približne 30 Manningových prívržencov, ktorí požadovali jeho oslobodenie.

WikiLeaks označila rozsudok nad Manningom za nebezpečný extrémizmus

Internetová stránka WikiLeaks dnes označila za nebezpečný extrémizmus rozsudok nad americkým vojakom Bradleym Manningom, ktorý jej poskytol tajné informácie.

WikiLeaks na sociálnej sieti Twitter v bezprostrednej reakcii na rozsudok uviedla, že zo strany administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu išlo o nebezpečný extrémizmus, súvisiaci s národnou bezpečnosťou.

Novinár, komentátor a bývalý advokát v oblasti ľudských práv Glenn Greenwald označil oslobodenie Manninga spod obžaloby za napomáhanie nepriateľovi len za "drobný kúsok spravodlivosti".

Greenwald ako prvý zverejnil odhalenia bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena o tajných sledovacích programoch vlády USA.