Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Manuel Valls potvrdil svoj odchod z francúzskej politiky

Manuel Valls, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mandátu poslanca Národného zhromaždenia sa vzdá, aby sa mohol venovať kampani pred voľbami primátora Barcelony.

Paríž 1. októbra (TASR) - Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls potvrdil, že sa vzdá svojho mandátu poslanca Národného zhromaždenia, aby sa mohol venovať kampani pred voľbami primátora Barcelony, metropoly Katalánska na východe Španielska.

V nedeľnom rozhovore pre televíziu France 2 Valls povedal, že z francúzskej politiky odchádza bez pocitu horkosti a ľútosti. Dodal, že to, čomu sa bude venovať v Barcelone, v mnohom korešponduje s tým, čo robil vo Francúzsku. Spresnil, že ide o obranu demokracie a myšlienky jednotnej Európy.

Valls, ktorý sa narodil a vyrastal v Barcelone, získal francúzske občianstvo vo veku 20 rokov. Počas svojej politickej kariéry vo Francúzsku zastával funkciu starostu, poslanca, ministra vnútra i premiéra. Uviedol tiež, že Francúzsku a Francúzom vďačí za veľa. Odmietol súčasne obvinenia krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko, ktorá označila jeho odchod z Francúzska a tamojšej politiky za zradu.

Francúzske médiá upozorňujú, že Vallsovo víťazstvo vo voľbách primátora Barcelony vôbec nie je isté. Valls však vyhlásil, že si je toho vedomý a dodal, že "rád riskuje". V rozhovore poznamenal, že situácia v Barcelone a Katalánsku sa v mnohom podobá na boj, ktorý vedie vo Francúzsku prezident Emmanuel Macron - "medzi progresistami navzájom" a "medzi populistami a nacionalistami". Valls dodal, že v Barcelone ho čaká súboj s prívržencami nezávislosti Katalánska.