Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Manžel princeznej Cristiny musí do piatich dní nastúpiť do väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd dospel v utorok k záveru, že Urdangarin je vinný z podvodov, daňových únikov a ďalších zločinov.

Madrid 13. júna (TASR) - Španielsky súd informoval v stredu švagra kráľa Filipa VI., že do piatich dní musí nastúpiť do väzenia, kde si má odsedieť päť rokov a desať mesiacov za podvody a daňové úniky.

Na záberoch televízie TVE bolo vidieť, ako Iňaki Urdangarin (50) prichádza autom na súd v meste Palma de Mallorca po tom, ako priletel zo Ženevy, kde žije so svojou manželkou, princeznou Cristinou.

Najvyšší súd dospel v utorok k záveru, že Urdangarin je vinný z podvodov, daňových únikov a ďalších zločinov. Oslobodil ho však spod obvinenia z falšovania dokumentov, v dôsledku čoho mu trest odňatia slobody oproti pôvodnému verdiktu skrátil o päť mesiacov.

Súd v meste Palma de Mallorca ho usvedčil vlani vo februári zo zneužitia moci, verejných prostriedkov, podvodov i daňových únikov a poslal ho na šesť rokov a tri mesiace do väzenia. Podnikateľ sa proti rozsudku odvolal.

Obvinenia voči Urdangarinovi, bývalému vrcholovému hádzanárovi a podnikateľovi, súviseli s činnosťou v charitatívnej nadácii Nóos, ktorú v minulosti viedol. Proces s ním sa začal v januári 2016.

Španielsky najvyšší súd v utorok zároveň potvrdil, že podnikateľova manželka, princezná Cristina, z machinácii Urdangarina profitovala a nariadil jej zaplatiť pokutu.

Prehľad súdneho procesu so španielskou princeznou Cristinou a jej manželom Iňakim Urdangarinom


11. januára 2014 - Španielska princezná Cristina, najmladšia dcéra kráľa Juana Carlosa, sa rozhodla predstúpiť pred súd v Palme de Mallorca a svedčiť v rozsiahlom korupčnom prípade, v ktorom je obvinená z daňového podvodu a prepieraní peňazí. Voči predvolaniu na súd sa neodvolá, pretože "nemá čo skrývať", oznámili jej právnici.

11. júna 2015 - Španielsky kráľ Filip VI. odobral svojej sestre Cristine, podozrivej z podvodu, titul vojvodkyňa z Palmy de Mallorca. Spomínaný titul udelil Cristine po svadbe v roku 1997 jej otec, vtedajší španielsky kráľ Juan Carlos. Infantka bola však obvinená z napomáhania daňovým únikom v dvoch prípadoch.

30. júla 2015 - Španielsky súd znížil kauciu pre princeznú Cristinu, ktorá vo väzení čakala na proces ohľadom daňových únikov. Pôvodnú kauciu vo výške 2,7 milióna eur súd zredukoval na 450.000 eur. Podľa právnika princeznej ide o čiastku, ktorú obžalovaná členka španielskej kráľovskej rodiny bude môcť zaplatiť v prípade, ak ju uznajú za vinnú. Podľa rozhodnutia súdu bola výška pôvodného poplatku "neprimeraná".

11. januára 2016 - Princezná Cristina sa stala prvou členkou španielskej kráľovskej rodiny, ktorá predstúpila pred súd ako osoba obvinená z trestného činu od roku 1975, keď bola v krajine obnovená monarchia. Súdny proces s princeznou a ďalšími 17 obžalovanými sa začal v meste Palma de Mallorca na španielskych Baleárskych ostrovoch. Hlavnými obvinenými v tomto prípade sú Cristinin manžel Iňaki Urdangarin, bývalý reprezentant v hádzanej, a jeho obchodný partner. Obaja mali spreneveriť šesť miliónov eur získaných na daroch pre neziskovú organizáciu Nóos, ktorej Urdangarin šéfoval. Cristina bola členkou predstavenstva Nóos a podľa obžaloby mala v rokoch 2007 a 2008 napomáhať pri neplatení daní z príjmu. Ona sama tvrdí, že o machináciách nič nevedela a vo finančných otázkach plne dôverovala svojmu manželovi.

2. marca 2016 - Manžel španielskej princeznej Cristiny, ktorý je spoluobžalovaný z daňových podvodov v charitatívnej nadácii Nóos, na súdnom pojednávaní vyhlásil, že predstavitelia kráľovského dvora dohliadali na daňové záležitosti jeho manželky a boli informovaní o obchodných operáciách v nadácii. Iňaki Urdangarin povedal, že nikdy neprijal žiadne rozhodnutie týkajúce sa nadácie bez toho, aby ho predtým neprekonzultoval s jedným zo zamestnancov kráľovského paláca, ktorý mal na starosti Cristinine záležitosti. Dodal, že ďalší zamestnanec dvora mal na starosti dohľad nad Cristininým daňovými povinnosťami. Jeho výpoveď sa zhoduje s výpoveďou spoluobžalovaného Diega Torresa, ktorý súdu oznámil, že nezisková nadácia Nóos pravidelne predkladala svoje účtovníctvo na schválenie právnikovi kráľovského paláca, ako aj daňovým inšpektorom. Torres a Urdangarin boli svojho času zakladateľmi nadácie Nóos.

3. marca 2016 - Španielska princezná Cristina vypovedala v procese.

22. júna 2016 - V súdnom konaní vypovedalo viac ako 300 svedkov a odborných znalcov. V procese zazneli záverečné reči. Samotná infantka však právo posledného slova nevyužila. V procese bolo obžalovaných viac ako tucet ďalších ľudí.

17. februára 2017 - Španielsky súd princeznú Cristinu zbavil obvinení z daňových podvodov. Iňaki Urdangarin, manžel členky kráľovskej rodiny, však od súdu dostal trest odňatia slobody v dĺžke šesť rokov a tri mesiace. Súd ho usvedčil zo zneužitia moci, verejných prostriedkov, podvodov i daňových únikov. Podnikateľ sa proti rozsudku odvolal.

12. júna 2018 - Španielsky najvyšší súd potvrdil rozsudok nad manželom princeznej Cristiny odsúdeným za defraudáciu verejných prostriedkov na takmer šesť rokov väzenia. Najvyšší súd dospel k záveru, že Iňaki Urdangarin je vinný z podvodov, daňových únikov a ďalších zločinov. Oslobodil ho však spod obvinenia z falšovania dokumentov, v dôsledku čoho mu trest odňatia slobody oproti pôvodnému verdiktu skrátil o päť mesiacov. Španielsky najvyšší súd zároveň potvrdil, že podnikateľova manželka, princezná Cristina, z machinácii manžela profitovala, a nariadil jej zaplatiť pokutu.