Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Manžela klaviristky Natalie Strelchenkovej odsúdili za jej vraždu

Za vraždu svetoznámej nórskej klaviristky ruského pôvodu Natalie Strelchenkovej odsúdil v pondelok britský súd v Londýne jej manžela, hudobníka Johna Martina Foto: TASR/AP

John Martin pred súdom tvrdil, že sa na nič nepamätá, vraj konal pod vplyvom alkoholu v kombinácii s diazepamom.

Londýn 22. marca (TASR) - Za vraždu svetoznámej nórskej klaviristky ruského pôvodu Natalie Strelchenkovej (vystupujúcej pod umeleckým menom Strelleová) odsúdil v pondelok britský súd v Londýne jej manžela, hudobníka Johna Martina, na 17 rokov a 174 dní väzenia bez možnosti predčasného prepustenia. Oznámila to tlačová agentúra AP.

Sudkyňa Laura Coxová v zdôvodnení rozsudku uviedla, že hráč na kontrabas manželku zbil a uškrtil pri "dlhotrvajúcom a zúrivom útoku". Britské médiá uvádzali, že žena mala aj zlomenú čeľusť.

Súd Martina uznal minulý týždeň za vinného zo zavraždenia 38-ročnej klavírnej virtuózky, na ktorú zaútočil na druhé výročie ich svadby, vlani v auguste v ich dome v anglickom Manchesteri. V dome s manželmi žil aj ich 14-ročný syn.

Martin pred súdom tvrdil, že sa na nič nepamätá, vraj konal pod vplyvom alkoholu v kombinácii s diazepamom.

Denník Guardian napísal, že manžel - známy aj ako Jon Skogsbakken, na profesionálne úspechy manželky žiarlil a znepríjemnil jej posledné mesiace jej života. Snažil sa ju kontrolovať, chcel, aby zostávala viac doma, venovala sa domácnosti a bola "dobrou manželkou". Opakovane ju škrtil na posteli aj v aute a hovoril jej, že ju chce zabiť. Plánovala od neho ujsť, ale niekoľko dní predtým, ako plánovala urobiť definitívny krok a odsťahovať sa do Belfortu vo Francúzsku, kde mala začať učiť na konzervatóriu, ju napadol posledný raz.

Natalia Strelchenková začala hrať na klavíri ako šesťročná a vo veku 12 rokov už debutovala s Petrohradským symfonickým orchestrom. Absolvovala konzervatórium v Petrohrade a potom Nórsku hudobnú akadémiu. Neskôr vystupovala v prestížnych svetoznámych sálach, ako je Carnegie Hall v New Yorku či Wigmore Hall v Londýne.

Jej manžel Martin bol jej hudobným manažérom.