Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Manželka vyzvala zimbabwianskeho prezidenta, aby si našiel nástupcu

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe (vľavo) a jeho manželka Grace, archívne foto. Foto: TASR/AP

Chúlostivej témy sa dotkla na zhromaždení ženského krídla vládnucej strany ZANU-PF, na ktorom sa zúčastnil aj samotný prezident.

Harare 28. júla (TASR) - Zimbabwianska prvá dáma Grace Mugabeová vo štvrtok verejne vyzvala svojho manžela, 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho, aby určil svojho nástupcu, čo bolo doteraz považované z jeho strany za tabu. Chúlostivej témy sa dotkla na zhromaždení ženského krídla vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front), na ktorom sa zúčastnil aj samotný prezident.

"On vraví, že nie, nie, nie... Neboj sa, prezident, povedz nám svoj výber, na ktorého koňa by sme mali staviť," povedala Mugabeho manželka, ktorej slová priniesol zimbabwiansky štátny rozhlas a televízia. "Keďže ho uznávame, jeho slovo bude konečné," dodala prvá dáma. Prítomné obecenstvo po tejto výzve jasalo, reakcia Mugabeho však nebola bezprostredne jasná.

Autokratický prezident, stojaci na čele Zimbabwe už od roku 1980, začiatkom júna odštartoval svoju kampaň pred budúcoročnými voľbami, v ktorých sa mieni uchádzať o ďalší mandát. V médiách sa však v poslednom čase opakovane objavujú správy o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave.

Mugabe opakovane vyhlásil, že nebude určovať svojho nástupcu. Prezident a jeho manželka však varovali vysokostavených členov ZANU-PF, aby sa za potenciálnych zástupcov nevyhlasovali sami. Grace Mugabeová, ktorej politický vplyv stúpa, začiatkom roka vyhlásila, že jej manžel by mohol v roku 2018 opätovne kandidovať dokonca i v prípade, že by medzičasom zomrel.