Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Marciniak: Zákon o zákaze komunistických symbolov nie je proti vojakom

Rokovacia sála poľského parlamentu Foto: TASR/AP

Podľa poľského diplomata je zámerom predmetnej novelizácie rozptýliť obavy, že budú zlikvidované pamätníky na cintorínoch a iných miestach.

Moskva 24. júla (TASR) - Poľský zákon zakazujúci komunistickú propagandu nie je namierený proti pamätníkom sovietskych vojakov, ale proti symbolom totalitných ideológií, vyhlásil dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva poľský veľvyslanec v Rusku Wlodzimierz Marciniak.

"Ak prijmeme zákon, ktorý zakazuje komunistickú propagandu, Rusko to mylne premietne na pamiatku Červenej armády a sovietskych vojakov. V skutočnosti ide o zákaz symbolov komunizmu a iných totalitných režimov. Teraz zákon prešiel úpravou, ktorá spresňuje rozhodnutia so špeciálnym zreteľom na pamätníky," vyhlásil Marciniak.

Podľa poľského diplomata je zámerom predmetnej novelizácie rozptýliť obavy, že budú zlikvidované pamätníky na cintorínoch a iných miestach. "Toto je presne to, čo úprava daného zákona zakazuje. V praxi daná legislatíva striktne špecifikuje a zužuje priestor pre akúkoľvek demoláciu," dodal veľvyslanec.

Marciniak zdôraznil, že Poľsko si ctí pamiatku sovietskych vojakov a ich hrdinstvo v druhej svetovej vojne a nechce sa zbaviť všetkého, čo je spojené so sovietskou minulosťou. "Zo zákona sú plne vyňaté cintoríny a pamätné miesta. Rozhodnutie nesmie byť náhodné a musia ho schváliť experti," zakončil.

Zákon začal platiť vlani, poľský prezident Andrzej Duda odobril jeho úpravu 22. júna. Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým označilo tento krok Varšavy za provokáciu. Moskva tvrdí, že ide o porušenie bilaterálnych dohôd z rokov 1992-94, na základe ktorých musí Poľsko podobné pamiatky chrániť.